Před čtyřiceti lety zemřel mistr napětí Alfred Hitchcock

19. duben 2020

Byl to film Psycho, který mnohé z nás seznámil s tím nezapomenutelným pánem. Tehdy v šedesátých letech se ten snímek prohnal českými biografy a i ty nejotrlejší diváky poučil o tom, jak se ve filmu ztvárňuje čirá hrůza. A potom ještě ti Ptáci... Dosud slyším, jak zlověstně může znít šustění ptačích křídel. Na konci dubna si připomeneme, že režisér Alfred Hitchcock tu s námi není už čtyřicet let.

Alfred Hitchcock, londýnský rodák (1899), natočil na padesát dalších filmů. Jeho cesta britskou, ale především americkou kinematografií vedla od němých snímků až k filmařsky sofistikovaným dílům let šedesátých a sedmdesátých. První film – Číslo 13 – zůstal nedokončený, Zahrada rozkoše z roku 1925 nedošla velkého uznání, ale úspěch zaznamenal jeho první thriller Nájemník, natočený v roce 1927. Ten se stal předělem v Hitchcockově kariéře a předznamenal jeho cestu k neoficiálnímu titulu krále filmového napětí. Filmová kritika oceňuje v tvorbě Alfreda Hitchcocka jeho precizní práci s příběhem a každým detailem scénáře a dávkováním napětí. A také jeho humor.

Logo

Francois Truffaut vydal knihu rozhovorů s Hitchcockem. Je to zasvěcený pohled na režisérovu uměleckou pouť, plný popisů příběhů i fascinujících podrobností filmařských postupů. Vhodný nejen pro filmové fandy, ale třeba i pro všechny adepty filmové režie. Truffaut tam připomíná i jakýsi oslavný večírek, v němž měl Hitchcock po reprezentativní projekci ukázek ze svých slavných filmů pronést pár spontánních slov. Řekl prý: „Jak jste viděli na plátně, nejlepší způsob jsou nůžky.“ Bylo to typicky dvojsmyslné Hitchcockovo vyjádření – ocenění filmového střihu i připomínka scény z filmu Vražda na objednávku, kde křehká Grace Kellyová vrazí nůžky mezi žebra najatého vraha. Alfred Hitchcock zemřel před čtyřiceti lety.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související

Více o tématu