Pearl Jam: Gigaton na rozhraní stylů

19. duben 2020

Pearl Jam jsou po sedmi letech zpátky s novou deskou. Gigaton je už jedenáctým řadovým albem této americké legendy. Navázala kapela na linii zdařilých nahrávek, aniž by stereotypně vykrádala sebe sama?

Vyhněme se mentorování, zda muzice Pearl Jam svědčila víc raná éra explozivního, sebestředného grunge nebo pestřejšími barvami nasvícená rozmanitost pozdějších alb. Pearl Jam ostatně s každým dalším počinem vyslali jasný signál, že nějaké škatulky pro ně nehrají vůbec žádnou roli. Jejich hudební příběh je svědectví o změně, o pohybu a zrání. A přiznejme, také o nevyhnutelném stárnutí.

Gigaton otevírá hutná pecka Who Ever Said, která překvapí harmonickými postupy a extatickým refrénem. Netradičně zní elektronicky nařasená Dance of the Clairvoyants, grungeový šmrnc má Quick Escape s ikonickým kytarovým sólem Mika McCready. Nevšední zvukovostí zaujme díky klávesákovi jménem Boom Gaspar tajemně magická Alright. Hitový potenciál z rodu Wishlist nebo Elderly woman… kapela potvrdila v atmosférické Seven O´Clock, ovšem s jednou malou zvláštností: píseň má přes šest minut a automaticky se vzdává (nejen délkou) aspirace na rádiový hit. U Pearl Jam ostatně nic nového pod sluncem.

Pearl-Jam_Cover.jpg

Také druhá polovina alba má slušně nakročeno. Pomalejší tep je zde vybičován energickou peckou Never destination. Punkovější a grungeové kořeny kapela obnažila v živelné vypalovačce Take the Long Way s nádherně pokrouceným 7/8 taktem. Folkovou něhu má Buckle Up, bluesově bublá Comes Then Goes. Finále obstaraly výživné balady Retrograde a typicky závěrová River Cross.

Hudba Pearl Jam počínaje albem Vitalogy vyžaduje značnou míru tolerance. Gigaton nezní opotřebovaně ani unaveně. Album je stylově široce rozprostřené a velmi vstřícné. Sice se nepoddává na první poslech, ale většina písní se postupně vyloupne a Vedderův hlas neztrácí na vypravěčské sugestivitě. Nezní už ostře, zato upoutá soumračnými barvami a zpívá o věcech, nad kterými stojí za to přemýšlet.

autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více o tématu