Začínal s 8mm kamerou. Režisér Pána prstenů Peter Jackson slaví šedesátku

17. říjen 2021

Novozélandský rodák Peter Jackson, jenž se prosadil jako režisér i producent, slaví úspěch snad ve všem, čeho se dotkne. Diváky si podmanil hlavně dvěma výpravnými fantasy trilogiemi podle Tolkienových předloh – Pán prstenů (2001–2003) a Hobit (2012–2014). V příbězích dovedně splétajících mytologické zápletky s pohádkovým časoprostorem zužitkoval svou imaginaci, hravost i záblesky žertovné nadsázky.

Jacksonovi rodiče byli angličtí imigranti. Jejich synek byl odmala uhranutý filmem a záhy začal s jejich 8 mm kamerou natáčet vlastní krátké filmy. V sedmnácti letech dal před školou přednost zaměstnání ve fotolaboratoři. Koupil si 16 mm kameru a v roce 1987 vznikl jeho první film – Bad Taste – Vesmírní kanibalové.

Režijní i scenáristickou nápaditost novozélandského tvůrce si výtečně vychutnáme v jeho finančně skromnějších projektech. Prvním je Zapomenuté stříbro (1995), prezentované jako dokument. Avšak jedná se o dokument zcela fiktivní – jako kdyby povstal z

Logo

cimrmanovského ducha. Protože je málo pravděpodobné, že by Jackson cokoli věděl o proslulém českém všeumělci, nezbývá než připustit, že některé principy humoru jsou nadčasové i nadnárodní. Důmyslná hříčka o smyšlených počátcích kinematografie byla natočena tak dovedně, že leckdo uvěřil, že zachycuje skutečné události.

Opravdový dokument Nikdy nezestárnou (2018) zpracovává unikátní záběry z první světové války. Zachycuje všední okamžiky v zákopech, přesuny, útoky i nasazení obludných tanků. Jackson využil špičkové techniky, aby často zdevastované archivní materiály vyčistil, obarvil do předpokládaných odstínů, opatřil osobními svědectvími pamětníků, jak se dochovala v rozhlasových záznamech. Výsledkem je pak vskutku uhrančivá podívaná, byť sotva dosáhne masové obliby.

Tyto dva snímky dokládají, jak rád se Jackson uchyluje k projektům, v nichž může co nejvěrněji otisknout své nitro. Nejnověji je podepsán pod šestihodinovým dokumentem o Beatles.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související