Na filmovém plátně oživil Středozem i King Konga. Dnes Peter Jackson slaví 55. narozeniny

King Kong, hobiti i Glum stojí v pomyslné řadě gratulantů dnešnímu oslavenci Peteru Jacksonovi. Novozélandský režisér a čerstvý pětapadesátník dokázal převést na filmové plátno Tolkienovu trilogii Pán prstenů a od té doby jeho jméno zná skoro každý.

Všechno odstartovalo už v roce 1969. Peterovi bylo 8 let a k Vánocům dostal kameru. To byl první krok ke splnění jeho velkého přání, natočit jednou King Konga. Klasická verze tohoto filmu z 30. let totiž tehdy běžela v televizi a malému Peterovi učarovala.

Ještě před King Kongem ale Peter Jackson zfilmoval fantasy trilogii J. R. R. Tolkiena Pán prstenů. Poslední díl, Návrat krále, získal 11 Oscarů:

V roce 2005 se jeho dětský sen stal skutečností. Kromě lásky k této legendární opici má Peter Jackson ale i několik dalších srdečních záležitostí. Patří k nim duchařské historky nebo příběhy ze záhrobí. Právě tato vášeň poznamenala jeho kariéru. Hned zpočátku se vrhl do natáčení béčkových, ale velmi originálních hororů nebo parodií na zombie snímky. To byl případ filmu Braindead – Živí mrtví.

Přelomový byl ale Pán prstenů. Natáčel se dva roky na Novém Zélandu, jsou odtamtud scény zasněžených hor i pouště. Do některých nepřístupných míst se dalo doletět jen vrtulníky. Všechno se ale vyplatilo – poslední díl, Návrat krále, mu přinesl 11 Oscarů a 4 Zlaté glóby. Úspěšné bylo i filmové zpracování Hobita.

autoři: jpr , Regina Květoňová
Spustit audio