Woody & Mia: Proč se ti dva nikdy neměli potkat

21. březen 2021

Některá partnerská sblížení končívají katastrofálně. Dnes už je jasné, že setkat se neměli ani Woody Allen a Mia Farrowová. Setrvali spolu celé desetiletí a publiku nabídli skvělé (tragi)komedie zabývající se především krizovými okamžiky v mezilidských vztazích – například Hana a její sestry, Manželé a manželky. Hvězdná dvojice adoptovala řadu dětí a tvářila se navenek spokojeně, než počátkem devadesátých let Mia obvinila partnera ze sexuálního zneužívání jednoho z děcek. 

Okamžitě vzplanul skandál; soudní přelíčení však končí verdiktem, že Allenovi nelze nic prokázat... V nynější době zjitřené tažením #MeToo se letitý případ vynořil znovu, dávné podezření znovu koluje. Herci, kteří rádi hráli v Allenových filmech, jím nyní opovrhují. Allen měl dokonce problémy s vydáním knihy vzpomínek, v níž s ironií sobě vlastní probírá zákruty životní dráhy, vášnivě odmítaje jakékoli nařčení. Česky – pod názvem Mimochodem – vyšla v polovině března. Můžeme si o jeho vině či nevině myslet cokoli, ale jak nejnověji píše hudební skladatel (a také právník) Petr Ostrouchov: „Já u toho nebyl, ale nějak instinktivně věřím, že je spíše obětí manipulativní kampaně své bývalé partnerky.“ Prý i dotčenému děvčátku mohla implantovat falešné vzpomínky.

Allen vs. Farrow, dokument

Zato čtyřdílný dokument Allen vs. Farrow, nabízený HBO Go, o Allenově vině nepochybuje. Aktivističtí autoři Kirby Dick a Amy Zieringová vůbec nehledají, co se vlastně přihodilo. Naprosto jednostranně, s citovým vyděračstvím prezentují údajné oběti jako bezmezně trpitelské, zatímco případného pachatele ukazují jako vyvrhela nejhoršího ze všech. Počínají si přitom, jako kdyby plnili objednávku Farrowové. A snad bychom mohli hledat paralely s nacistickým „dokumentem“ Věčný žid (zločinci, ve filmech hraní židovskými herci, tu jako by dokazovali zločinnost celé židovské populace), když Allenovy postavy postarších neurotiků, jaké ve svých filmech ztělesňoval, a jejich pletky s mladičkými děvčaty jsou vyzdviženy jako bezmála jako usvědčující důkaz. Allen je v dokumentu ostatně přítomný jen zástupně, všechny ukázky s ním spojené jsou totiž převzaté odjinud.

Světoznámý umělec protestoval a minisérii označil za zcela vylhanou.

Světoznámý umělec protestoval a minisérii označil za zcela vylhanou. Nebylo mu to nic platné. Cejch zvrhlíka si ponese nejspíš už navždy. Nastala totiž patová situace: nelze rozhodnout, zda je vinen, či nevinen, protože jeho tvrzení stojí proti Miinýmu. Jenže dokument, na první pohled agitačně útočný, musí vzbuzovat pochyby o své hodnověrnosti.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související