Zabití posvátného Allena. Soužití slavného režiséra a herečky manipulativní optikou dokusérie Allen vs. Farrow

19. březen 2021

Zatímco Čelisti slaví mezinárodní den nenávisti pouze verbálními orgiemi, ve světě se dějí o poznání drastičtější věci. Mladý Američan například při kouření marihuany s dědečkem dospěl k závěru, že přišel jeho čas, a tak se mu rozhodl ukončit trápení nazývané obecně život. Z jakého důvodu potom nosil po kapsách starcovy uši, není úplně jasné, každopádně Aleš, Vítek a Tonda jsou poměrně šokováni. To se odrazilo i na aktuálním kurzu kuny, který po dlouhé době začal klesat.

Atmosféru ve studiu naštěstí rozjasnil Český RIP Song 2020 (i když ani ten už není, co býval) a zjištění, že v Japonsku je možné z telefonní budky cinknout zesnulým. Taková vymoženost by se shodou okolností bývala šikla i postavám z hororu The Block Island Sound, jenže znáte to – na ostrově chcípl pes, a než se něčeho dovoláte, lítáte v průšvihu. A tak je jasné, že si s příbuznými na onom světě moc nepokecáte, zato vás budou vydatně strašit.

„Film s divákem pracuje velmi pomalu a trpělivě, zvláštně rezonuje. Odehrává se na ostrově nedaleko Providence, v oblasti spojený s H. P. Lovecraftem, kde se dějou podivný katastrofy. Lidem se zjevujou mrtví a vtahujou je do zvláštních zón, ale nevíme proč. Zdroj teroru není nikdy odhalen,“ nakousává tajemně Vítek příběh, který je sice plný chcíplotin, ale citlivého diváka na rozdíl od jiných žánrových kolegů nepoznamená. „Nikoho nevystřeví,“ potvrzuje Aleš.

Rodinný horor se však odehrává také v nové dokusérii HBO Allen vs. Farrow. Zpracování příběhu soužití slavného režiséra Woodyho Allena a herečky Mii Farrow je některými kritikami označováno za jednostranné a ani Čelisti z něj nadšené nejsou. „Hrozně komplexní problém, kterej není komplexně pojatej,“ naráží Aleš na to, že očividnou ambici tvůrců vytvořit senzaci se tak úplně nepodařilo naplnit.

„Série chce být událostí, která vás přesvědčí, že už byste nikdy neměli sledovat filmy Woodyho Allena a říkat o něm nic hezkého. A snaží se toho dosáhnout prostředky, které jsou za hranou manipulace,“ zatlouká dokumentárnímu paskvilu poslední hřebíček Tonda.

Je lepší pustit si místo Allen vs. Farrow Leaving Neverland? Ukradl Jean Reno světu umění? Zaslouží Glenn Close spíš Oscara nebo Zlatou malinu? Je Cherry lahodnou třešničkou ve filmové pralince nebo jenom ohlodanou peckou na dortu zkázy režisérského dua Anthonyho a Joea Russoových? Líbil se Tomáši Stejskalovi marvelovský seriál WandaVision nebo musel rozčarování zalít pivem u sledování Ryby jménem Wanda? Která pamětihodná událost ze života Kamila Fily zvedá ceny nemovitostí ve Znojmě? Kterého herce by Aleš nenávistí nejradši rozcupoval? Kolik kun má Vítek na své farmě? Jak se Tondovi žije se slepenými orgány? A co by řekl Eino Leino na chystaný seriál Hovnajs? Poslechněte si Čelisti.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Antonín Tesař , Tereza Kunderová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.