Třicet případů Mirka Vaňury. Nová série Kriminálky na Dvojce

22. únor 2022

Český rozhlas Dvojka spustil už třetí sérii pořadu Kriminálka, který připravuje moderátor a dokumentarista Mirek Vaňura se svou ženou Danou Vaňurovou. Ve třicítce nových dílů tvůrci odhalují další zajímavé případy, které se u nás staly po roce 1989. Co posluchače v nové sérii čeká?

Mrek Vaňura se kriminalistice věnuje coby dokumentarista už léta. Televizní diváci ho znají z pořadů 112 – V ohrožení života či Legendy kriminalistiky. K posledně jmenovanému pořadu pak se ženou, s níž tvoří tvůrčí tým, připravil i dvě stejnojmenné knihy. Při práci na rozhlasové Kriminálce, která se na stanici Dvojka vysílá s přestávkami od září 2020, však nestačilo jednoduše překlopit televizní formát do rozhlasové podoby. „Pro rozhlas je třeba případ podat jinak,“ líčí Vaňura.

Uspávačky i olizovač

Aktuální Kriminálka stojí hlavně na nových případech. „Přineseme třeba zajímavou pátračku z Brna s názvem Odplata za vydírání, kde byl zavražděn bývalý policista, který se pohyboval na druhé straně barikády. Zajímavá je i Kyselina – to byla zhruba pět let stará kauza z Plzně, kdy někdo polil dívku kyselinou, když nastupovala do auta. Díl Uspávačky pojednává o prostitutkách, které klienty uspávaly a okrádaly,“ vyjmenovává Vaňura. 

Mirek a Dana Vaňurovi a moderátor Jan Čenský

Pokud se případ už objevil v televizních Legendách kriminalistiky, rozhlasová Kriminálka přinese podle Vaňury nové skutečnosti: „Vy si s tím policistou dáte kafe, povídáte si a najednou z něj začnou padat úplně jiné zajímavosti k případu, které dřív neřekl. K tomu navíc do audiodokumentu zařazujeme pasáže ze spisů, které jsme dřív pro televizní vysílání museli vyhodit, protože se do relace nevešly.“ Nešlo prý však o méně zajímavé skutečnosti. V nové sérii se tak objeví třeba známý případ sériového vraha Ivana Roubala, který těla obětí předhodil prasatům. „Tenhle případ jsme před lety dělali pro televizi, ale pro rozhlas nyní přidáme nová fakta,“ rozvádí tvůrce.

Pozoruhodný je podle Vaňury i díl s názvem Olizovač. „Šlo o člověka, který po Praze loupil v hernách a bankách, ale policisté ho pořád nemohli chytit, i když byl na kamerách vidět bez kukly. Na záznamech si však olizoval rty, to je typické pro uživatele drog. A díky tomu na něj kriminalisté nakonec přišli!“

Rozhlasové Devadesátky

V Kriminálce se objevují i kauzy, které jsou již známé díky televizním seriálům Případy 1. oddělení nebo Devadesátky. S vyšetřovateli, kteří se podíleli na těchto seriálech, Vaňurovi léta spolupracují. Aktuální obliba „devadesátek“ není podle Vaňury náhodná. „Všichni policisté říkají, že z kriminalistického hlediska bylo v devadesátkách víc zajímavých případů, bylo to dáno tou dobou.“ V devadesátých letech se odehrál i případ Pavla Peci, který zabil manželku a své dvě dcery. „To je jeden z nejhorších případů, který mě zasáhl,“ přiznává dokumentarista.

V Kriminálce se objevují i kauzy, které jsou již známé díky televizním seriálům Případy 1. oddělení nebo Devadesátky.

Při poslechu prvního dílu nové série o vraždících manželích Janákových posluchač uslyší dokonce pachatelovo autentické doznání. Kriminálka je postavená na tom, že se tvůrci vracejí na místa činu spolu s vyšetřovateli. Navíc zazní autentické záznamy rekonstrukcí, ohledání místa i výslechů. „Když vezmeme vyšetřovatele do lesa, kde kdysi vraždil známý lesní vrah, a najdeme tam ještě zarostlý průstřel v borovici, tak ten kriminalista mluví najednou úplně jinak. To je plus Kriminálky,“ uzavírá tvůrce s dokumentaristickým zápalem, který je znát i z výsledné série.

Spustit audio

Související

Více o tématu