Jak vydělat na zkáze planety. O filmovém hitu K zemi hleď!

22. únor 2022

Amerických filmů, v nichž hrdinní vědci, kosmonauti či vojáci zachraňují svět před zkázou z vesmíru, si vybavíme mnoho.

Nový snímek K zemi hleď!, nyní dostupný na Netflixu, začíná úplně stejně – jenže záhy se očekávaná klišé změní, když se ukáže, že blížící se zkáza je zpochybňována, a obyvatelstvo se rázem rozdělí na znepřátelené, vzájemně si nadávající tábory. Adam McKay stvořil dílem děsivou, dílem směšnou výpověď o šíření smyšlenek neboli – řečeno módním termínem – fake news. Zejména ignorance vládních míst (což dokládá, že scénář vznikal ještě za éry prezidenta Trumpa) je vskutku odstrašující.

Snímek, jenž pracuje i s dojetím, napadá zhoubný vliv sociálních sítí, nízkou profesionalitu masových médií, zvláště když informují jednostranně či zůstávají v zajetí mylných tvrzení. Zavrhuje hamižnost, která smysl existence vidí jen v hromadění bohatství. Klimatické hrozby se tak srážejí s ideou neustálého hospodářského růstu – dokonce i na tělese, které směřuje k Zemi, by se mohlo něco vydělat.

Meryl Streepová ve filmu K zemi hleď!

K zemi hleď! obsahuje i několik trefných postřehů o odvrácené stránce politických jednání, o všudypřímné přetvářce. A oblíbení herci (například Leonardo DiCaprio coby odborník, jemuž nikdo nevěří, a Meryl Streepová jako „trumpovská“ prezidentka) dodávají potřebnou dávku uvěřitelnosti.

Film byl i u nás přijat vstřícně, oceňovala se satirická nadsázka. Avšak vyskytly se též odlišné názory: třeba Ondřej Neff, průkopník české sci-fi literatury, film označil za politickou agitku. Takže každý můžeme na toto dílo pohlížet jako na napínavé sci-fi, mrazivou komedii, politické podobenství nebo cokoli, co nás osloví. Pro mne přináší až dokumentárně působivou výpověď, která jménem jedné části rozdělené společnosti, již zakopané v předem vyhloubených pozicích, hájí svou pravdu.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související

Více o tématu