S Netflixem tam a zase zpátky. Vrátíme se ke starým dobrým pirátským programům?

13. červen 2022

Pro ty z nás, kteří už místo s televizí vyrostli s počítačem, je sledování seriálů přes internet součástí našich životů odmala. Zprostředkovávaly nám americkou kulturu (kterou jsme tehdy ještě přijímali nekriticky) už v době, kdy na českých stanicích běžel jen nadabovaný výběr starých kusů, a i díky nim jsme se mohli naučit anglicky. Ne vždy to ale bylo jednoduché.

V dřevních nultých letech, kdy internet začínal být dost rychlý na to, aby se přes něj dal přenášet videoobsah, ale ještě ho neovládly velké společnosti, se dalo k filmům a seriálům dostat jen z různých pokoutních zdrojů – tedy pirátsky. Objevily se různé programy, které umožňovaly vzájemné sdílení mezi počítači. Stahovaný soubor tak nebyl na žádném serveru, který by mohli lovci pirátů snadno vypnout, ale v mnoha kopiích všude po síti. Uživatelsky to moc pohodlné nebylo, ale divák chtivý i jiné než české a dabované produkce neměl jinou možnost.

Netflix, televize, sledování, tv vysílání (ilustrační foto)

Tahle praxe do velké míry skončila před několika lety. V roce 2016 přišel do Česka Netflix – první velká streamovací služba, tedy něco jako „online videopůjčovna“ s měsíčním předplatným. Filmy a seriály dokázala doručit přímo do počítače nebo chytré televize. Místní výběr titulů byl sice v porovnání s tím ve Spojených státech omezený, ale technicky zdatnější uživatelé se dokázali připojit i na americkou verzi Netflixu a k dispozici tak měli prakticky vše, co je napadlo.

Za poměrně krátkou dobu se ale trh stihl výrazně proměnit. Dříve bezkonkurenčnímu Netflixu vyrostlo několik soupeřů. Když americké televizní kanály viděly, jaký má streamovací obchodní model úspěch, začaly budovat vlastní internetové platformy a seriálová práva od Netflixu skupovat. I v Česku je dnes k dispozici kromě Netflixu třeba HBO Max, v červnu přijde se svou nabídkou gigant Disney, svou placenou službu mají i domácí Nova a Prima.

Netflix se s ubývajícím obsahem rozhodl vypořádat vlastní tvorbou ve velkém. Příliš dobrý tah to nebyl.

Netflix se s ubývajícím obsahem rozhodl vypořádat vlastní tvorbou ve velkém. Jak se zpětně ukazuje, příliš dobrý tah to nebyl. Platforma nevsadila na kvalitu, ale na kvantitu. Skutečně dobrých seriálů vyrobila pomálu, většina produkce je zapomenutelná. Netflix taky vydává vždy celou sérii najednou, což sice divákům umožňuje vidět všechny díly během jednoho víkendu, ale ztrácí se výhoda postupně vydávaných seriálů jako Hra o trůny, která každý týden vyvolávala debatu o aktuálním dílu a zajistila tak zájem diváků na dlouhé týdny. A všechno kromě největších hitů ruší po dvou třech sériích. V důsledku toho letos na jaře Netflix vůbec poprvé přišel o diváky a další ztráty očekává i do budoucna.

A když chce dnes divák vidět nějaký aktuální seriál, který ani jedna streamovací služba nenabízí? Nezbývá mu než vrátit se ke starým dobrým pirátským programům. Jsme tam, kde před dvěma dekádami.

 

autor: zlo
Spustit audio

Související