10/2019 Dan Přibáň: Trabantem na konec světa a zase zpátky

V desátém čísle Týdeníku Rozhlas si čtenáři přečtou rozhovor s náčelníkem cestovatelských projektů Transtrabant Danem Přibáněm a režisérem Alešem Vrzákem. Mladí designéři Michaela Tomišková a Jakub Janďourek představí vytříbené produkty značky DECHEM.

Vybíráme z Týdeníku

  • Trabantem na konec světa a zase zpátky | foto:  Transtrabant
    Zpráva

    Trabantem na konec světa a zase zpátky

    Dan Přibáň, náčelník projektů Transtrabant a režisér dokumentárních filmů o ,,trabantích" výpravách, je vzděláním elektrotechnik, původním povoláním novinář.

  • Aleš Vrzák při natáčení Nesmrtelnosti | foto: Tomáš Vodňanský,  Český rozhlas
    Zpráva

    S Kunderou to bylo mimořádné!

    Šéfrežisér Českého rozhlasu Aleš Vrzák režíroval v poslední době hned dvě četby z knih Milana Kundery.

  • Camera obscura může vypadat různě - to dokazuje obří veřejná instalace architektů Jasona Griffithe a Julie Anandové pro arizonské město Scottsdale. | foto:  Jesse Tallman
    Zpráva

    Jak vyfotit Slunce

    Solarografie vznikla teprve před devatenácti lety spojením úmění a astronomie. Jde v podstatě o fotografování drah Slunce při velmi dlouhé expozici.

  • V roce 2015,  kdy se Plzeň stala evropským městem kultury,  začala budova někdejších dopravních podniků sloužit kultuře. Dnes je sem možné zajít třeba na interaktivní výstavu Za barokem,  která potěší hlavně děti. | foto:  DEPO2015
    Zpráva

    Za uměním do depa

    Na výstavy, koncerty a divadelní představení se za našich dědečků a babiček chodilo do krásných budov blyštících se zlatem a ozdobených nástěnnými malbami a sochami.

  • Michaela Tomišková s Jakubem Janďourkem | foto:  DECHEM
    Zpráva

    To, co vás chytí za oči

    Mladá designérka Michaela Tomišková vytváří už šest let společně s Jakubem Janďourkem vytříbené produkty značky DECHEM. Sešli se v Novém Boru, městě se sklářskou historií.

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.