To, co vás chytí za oči

24. únor 2019

Mladá designérka Michaela Tomišková vytváří už šest let společně s Jakubem Janďourkem vytříbené produkty značky DECHEM. Sešli se v Novém Boru, městě s bohatou sklářskou historií. Proslavila je svítidla Magion 6 nebo Eclipse a taky typické vázy Bandaska. Studio DECHEM patří mezi nejoceňovanější české designérské značky - čerstvou nominaci na Ceny Czech Grand Design 2018 obdrželo za svítidla Dark & Bright Star.

Dá se ve stručnosti charakterizovat filozofie značky Dechem?

Filozofii striktně definovanou nemáme, ale pracujeme primárně se sklem v jeho nejrozmanitějších formách, s poetickou a minimalistickou estetikou. Rádi experimentujeme s různými technikami výroby, zdroji světla, texturami kovů i skla. Jsme malá značka a rádi rychle reagujeme na nové nápady - jeden den v Praze na papíře, druhý den v Novém Boru na sklářské píšťale.

Dechem - to jste vy a Jakub Janďourek. Sešli jste se v Novém Boru, městě s bohatou sklářskou historií. Jaké místo má v hierarchii hodnot vaší značky právě tradice, sklářské kořeny?

Tradici chápu hlavně v tom smyslu, že to je soubor dovedností a znalostí a zkušeností, který žije v lidech. S těmi lidmi rádi spolupracujeme.

Proč jste se rozhodli zrovna pro sklo?

Vlastně úplně nevíme. Jednoduše nás fascinuje. Je to vlastně minerál, transformovaný písek, nejstarší umělá hmota v historii. Při výrobě teče, pálí do ruky, při chlazení občas praskne a ve finále je tvrdé jako žula. To je přece fascinující.

Vytváříte lampy a svítidla. Je tento segment tím, co dneska světové výrobce primárně zajímá, po čem je největší poptávka?

Je to segment, kde přirozeně vyniká úchvatná kombinace skla a světla. My nikdy nedokážeme předvídat, co se bude dít, až se určité světlo setká s určitým typem světla. Jaké části se rozzáří, jakým tónem, jaké kde budou odrazy, jaké stíny. Toto žádný software nenamodeluje a nás fascinuje ta chvíle, kdy poprvé spojíme elektrický obvod v prototypu.

Pracujete na zakázku, ale věnujete se i vlastní tvorbě. Ta vás předpokládám baví víc, ale dá se i na práci na zakázku najít něco, co vás uchvátí, posune dál?

Právě práce na zakázku skvěle doplňuje práci na produktech DECHEM. Rádi se seznamujeme s našimi klienty více do hloubky, oni nás často zavedou svými zálibami k novým výrazům a kombinacím. Když je projekt hotový, je to hezký pocit dokončení, uzavření. Máme navíc štěstí na milé klienty.

Jaké procento zakázek přichází ze zahraničí? Obklopují se již i Češi krásnými věcmi? Dříve se vymlouvali na vysoké ceny a nakupovali v IKEA, lepší se to s léty?

Lepší a těší nás to. Co se týče objemu prodeje, tak stále výrazně exportujeme, ale nižší prodeje u nás zase vyváží to, že se s kupujícími občas setkáme a třeba krátce seznámíme. Někdy i slyšíme: „Máme doma vázu DECHEM a máme jí rádi.“ Přibývá i svítidel, která instalujeme v českých domácnostech.

České sklářské řemeslo vždy mělo ve světě skvělou pověst. Platí to stále? A blíží se renomé českého skla i renomé českého designu?

Myslím si, že to stále platí a je pro mě vždy povzbuzující slyšet, že obor, ve kterém pracujeme, má dobré jméno ve světě.

Vázy zvané Bandasky

Patříte k držitelům prestižního ocenění Grand designér roku cen Czech Grand Design. Letos jste byli opět nominováni. Jaký význam mají ceny? Projeví se to nějak obchodně?

Určitě. Ceny mají dle mého mínění velký dosah, publicitu i renomé v oboru. Díky ocenění jsme se posunuli v naší práci bezesporu dál. A když nás potom jednou poznala i paní vrátná v jedné fabrice, věděli jsme, že ocenění funguje...

Co je pro vás dobrý sklářský design - nebo obecně dobrý design?

Je to určitě tvorba, která vás chytí za oči a vryje se vám do paměti.

Co vás nyní zaměstnává nejvíc? Chystáte ve studiu něco nového?

Před sebou máme otevření nového showroomu na Letné v Praze, dodělání několika klientských zakázek atypických svítidel do interiéru a navržení nové kolekce svítidel pro značku AQform.

Svítidla Dark & Bright Star
autor: Milan Šefl
Spustit audio

Více o tématu