Když voda i napětí stoupají... Na Vltavě se bude číst z románu Anny Bolavé Před povodní

5. duben 2021

Anna Bolavá, držitelka Magnesie Litery za svoji prvotinu Do tmy, uzavírá volnou trilogii z fiktivních Řečovic románem Před povodní. Premiérovou četbu z něj od 16. dubna uvádí stanice Vltava.

Význam řeky se v předchozích autorčiných knihách stupňoval až k závěrečnému finále, v němž vodní tok hraje jednu z ústředních rolí. Maloměstské panoptikum odehrávající se na jeho březích je místy k popukání a místy k pláči. Tato zdegenerovaná říční civilizace spěje vlastním přičiněním k zániku. Demonstruje se to mimo jiné na trhu, kde vetešník Grulich, postava až mytických rozměrů, rozprodává krámy po čerstvě zesnulých. O prošlé léky a načaté pánské pleny velikosti L se perou ti, kteří budou na řadě příště.

Přebal knihy Anna Bolavá: Před povodní

Některé postavy známe z předchozích románů Anny Bolavé (1981), některé nové jsou opravdu lahůdka! Třeba vulgární Tlusťoch, podnikatel parazitující na nebožácích, kteří nečtou smluvní podmínky. Jeho parodie na e-shop je zábavná i poučná v jednom. Zdrojem temného humoru je i konfrontace psycholožky Borské, velkoměstského ptáka s idylickými představami o životě na malém městě, s realitou. Kdo si chce užít svěží jarní vzduch, musí dýchat rychle, než se do kotlů přihodí brikety a PET flašky. A kdo se chce povyšovat nad ostatní a rozhodovat o jejich osudech, musí počítat s tím, že se v tom pěkně vymáchá.

Hlavní pozornost na sebe tentokrát strhává psychicky labilní Hana Strnadová, která se na scéně objevila už v románu Ke dnu. Po celoživotním živoření pod silnými psychofarmaky a po kolapsu následujícím po matčině smrti se konečně postaví čelem svému obojživelnému původu. Potečou při tom slzy i krev a my se konečně dozvíme, jestli Anna Bolavá umí svému jménu navzdory napsat i happy end.

Román Před povodní lze číst jako ekologické varování.

Román Před povodní lze číst jako ekologické varování, můžeme tu ale vidět klidně jen obecné podobenství o soužití lidí, kteří musí čelit mnoha pastem, jež si vzájemně kladou do cesty – a slovy románu: „Pasti jsou nebezpečné, jen hromadí strach, který se později vyvalí proti nám.“

Anna Bolavá oživuje mýty o vodních bytostech, které jsou ztělesněním našeho černého svědomí. Kéž by si do něj sáhli i ti, jejichž jedy protékají našimi reálnými řekami.

autor: Pavla Nejedlá
Spustit audio

Související