Liberatura s Annou Bolavou: O šílenství, sběru bylin a samotě

6. srpen 2015
Liberatura

„Já sama byliny sbírám a vlastně mě nikdy nenapadlo o tom něco psát, protože mi to přišlo přirozené jako dýchání. Nenapadlo mě, že by to bylo téma, které by vydalo na knihu,“ říká k neobvyklému tématu svého románu Do tmy Anna Bolavá a dodává: „Když vás to posedne, tak jste prokletej a nemůžete s tím nic dělat.“

Hlavní postavou románu je Anna Bartáková, která je zároveň dosti nespolehlivou vypravěčkou příběhu plného samoty a šílenství. „Chtěla jsem vytvořit postavu, která má na sběr bylin celý život, která do toho dá všechno, protože to člověk v reálu udělat nemůže, ale v literatuře se to stát může,“ popisuje Bolavá svou hrdinku, která vidí ve sběru jedinou náplň svého života a vytěsňuje veškeré vztahy s lidmi.

Jméno Anna Bolavá je pseudonym, pod kterým autorka publikovala už svou básnickou prvotinu Černý rok: „Souvisí to s tou bolestí, která má tisíc podob – fyzickou, psychickou. Samozřejmě nemusím psát jen pod jménem Anna Bolavá, mám i další texty, které jsou třeba humorné, a ty možná vyjdou pod úplně jiným jménem.“ Jiných textů má Bolavá rozepsaných podle všeho víc než dost, nejvíc nás ale překvapila příběhem o ženě z jihočeského maloměsta, která se rozhodne navštívit Karla Gotta. Tuhle knihu si ale bohužel nejspíš nikdy nepřečteme, protože Bolavá prý nechce Karla urazit.

Celý rozhovor s Annou Bolavou si poslechněte zde.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.