Romeo a Julie z českých Řečovic. Pod názvem Před povodní vychází nový román Anny Bolavé

3. prosinec 2020

Přestože spisovatelka s pseudonymem Anna Bolavá debutovala v roce 2013 jako básnířka, čtenářský i kritický ohlas vyvolaly až její následující prózy – román Do tmy z roku 2015, za který obdržela cenu Magnesia Litera, a román Ke dnu z roku 2017. Nyní autorka příběhů spjatých s motivem vody a prostředím maloměsta přichází se třetím románem nazvaným Před povodní, který stejně jako oba předešlé vydalo nakladatelství Odeon.

Anna Bolavá – Ke dnu

I tentokrát se vracíme do již povědomého fikčního světa, který vedle řady nových postav obývá i několik protagonistů předchozích děl Anny Bolavé. A zatímco mezi autorčiným prvním a druhým románem došlo ke značnému posunu, co se týče děje i stylu vyprávění, hranice mezi romány Ke dnu a Před povodní natolik výrazná není. Znovu se ocitáme na malém městě s příznačným jménem Řečovice, kde se odvíjí další etapa komplikovaného vztahu Hanky Strnadové a Jardy Vávry, jehož počátky zachycovala jedna z několika dějových linií předešlé prózy.

Oproti románu Ke dnu, kde bylo protagonistů snad až příliš, se v přítomném díle autorka soustředí na vztah dvou ústředních rodin, symbolizovaných vilou Strnadových a rodinnou pilou Vávrových. Čtenáři próz Anny Bolavé si už zvykli na odkrývání rodinných tajemství s nádechem fantastična a v novém románu se jim toho dostává měrou vrchovatou. Trochu problematická a v kontextu autorčiny tvorby nezvyklá je ovšem doslovnost, s níž se tak v knize Před povodní děje.

Román ve znamení vody, maloměsta a promyšlené kompozice

Přebal knihy Anna Bolavá: Před povodní

Ať už je důvod jakýkoliv, titul Před povodní zdá se být navzdory výrazné míře fantastických motivů tím nejméně tajemným z trojice románů Anny Bolavé. Jakoby autorka zapomněla na slova hrdinky svého prvního románu: „Někdy je však dobré nevědět. Neochuzovat se a nezabíjet krásu.“ Jedním dechem však musím dodat, že v něm na druhou stranu není nouze o napětí a zvláště v pasážích věnovaných dění kolem vily Strnadových nepostrádá ani kýženou atmosféru. Před povodní čtenářům slibuje poutavý příběh, opírající se o přesvědčivě vykreslený topos maloměsta a gradující rodinné drama, které zpestřují organicky začleněné fantastické motivy a podmanivé obrazy vodního živlu. Anna Bolavá tak znovu potvrdila, že patří k nepřehlédnutelným jménům současné české prózy.

autor: Petr Nagy
Spustit audio