Je tu další Zkouškový. Radio Wave spouští druhou řadu úspěšného seriálu

5. duben 2021

Radio Wave spouští 8. dubna druhou řadu seriálu Zkouškový, která navazuje na stejnojmennou loňskou sérii. Ta byla výjimečná především tím, že šlo o první český hraný podcast pro mladé posluchače. Série byla velmi úspěšná a zaznamenala přes 200 tisíc stažení. I letos řeší šestice vysokoškoláků v šesti epizodách své problémy. V čem je jejich druhé Zkouškové jiné?

Stejně jako první řada Zkouškovýho je i ta druhá postavena na telefonátech šestice hlavních postav. Ty zůstávají stejné jako v první řadě, až na jednu výjimku – místo pohodáře Zdeňka v podání Kryštofa Bartoše se objevuje nová postava Kristiny (hraje ji Martina Znamenáčková), která prožívá první rok na právech, kde musí čelit rasistickým předsudkům i obtěžování ze strany pedagoga. Postavu influencerky Emy ztvárnila v obou sériích Gabriela Heclová, která je sama influencerkou a navíc zpěvačkou a autorkou podcastu. Ke Zkouškovýmu dodává: „Podcast otevírá hodně témat, se kterými se mladí lidé dokážou lehce ztotožnit. Zároveň otevírá tabu a menšinová témata, což je osvěžující a nabíjí mě to vírou v chápavější a otevřenější společnost. Druhá série je vyloženě dramatická, takže se posluchači mají na co těšit.“

Zkouškový 2

Další postavy ztvárnili mladí herci Cyril Dobrý (Tomáš), Huyen Vi Tranová (Linh), Julie Ondračková (Johana) a Martin Belianský (Juraj). Jejich postavy prožívají různorodé problémy – studentka politologie Johana stojí před otázkou, zda uzavřít registrované partnerství se svou přítelkyní. Influencerka Ema rozjíždí nový podcast a trápí ji negativní komentáře hejtrů na sociálních sítích. Její bratr, medik Tomáš, studuje medicínu, ale hlavně se chce osamostatnit od rodičů. Linh se snaží najít rovnováhu mezi školou, prací a vztahem a Juraj řeší, jestli se má přestěhovat za přítelem do Portugalska, nebo zůstat v Praze.

Ani tentokrát nechybí podcastovému seriálu humor a určitý nadhled a empatie k postavám.

Režisér a spoluautor scénáře Šimon Holý k druhé řadě dodává: „Zatímco v první řadě jsme hlavní hrdiny, vztahy mezi nimi a jejich svět především poznávali, v druhé řadě pozornost přesouváme na dramatické okolnosti jejich životů. Po roce se leccos v jejich životech změnilo, ale jedno zůstává – zkouškový je důležité období nejen v rámci studia. O rok starší šestice postav tak řeší závažnější problémy mnohdy spojené právě s přechodem do ,dospělého životaʻ. I tentokrát jsme se zaměřili na závažná společenská témata, jako jsou rasismus, sňatky stejnopohlavních párů, psychické problémy, vztahy na dálku nebo na sociálních sítích. Přesto doufáme, že ani tentokrát nechybí podcastovému seriálu humor a určitý nadhled a empatie k postavám.“

Zkouškový 2, díl #5

Zkouškový 2 je k poslechu nawave.cz/zkouskovy, v aplikaci mujRozhlas a na dalších podcastových platformách. Všech šest dílů bude spuštěno naráz, metodou binge listening, stejně jako v případě první řady. Na scénáři podcastu se kromě Holého podílela Tereza Nováková, dramaturgii měla na starosti Kateřina Rathouská, hudbu složil Šimon Holý a sound design a zvukový mix vytvořil Jonáš Rosůlek. Vedlejších postav se zhostili například Tereza Hofová, Petr Forman, Michaela Kuklová či Hanuš Bor.

Spustit audio

Související