Jak se horovalo pro texasky. Z historie blue jeans

9. květen 2022

Za den, kdy se zrodily modré džíny, je považován 20. květen 1873.

V letech šedesátých jsme „horovali pro texasky“, jak se zpívá v muzikálu Starci na chmelu. Bylo nás více, silné poválečné ročníky. Ony  texasky, tedy kalhoty z modrého denimu, kterým se správně říká  jeans, byly čímsi, co nás spojovalo, ačkoli to bylo téměř nedosažitelné zboží. Navíc slovo džíny se režimu zdálo natolik ordinérní, že je nahradil tím učesanějším, ale přesto trochu podezřelým názvem texasky. Vzpomínám, že soudruh učitel Filip vyjádřil v hodině zeměpisu velký podiv nad tím, že prahneme po tom, abychom vlastnili „nějaké špinavé zahnojené pracovní kalhoty amerických honáků dobytka“. Ano, taková byla doba. Pravé džíny jsme neměli, ale nějakou tu texaskovou napodobeninu vlastnil snad každý.

Pravé džíny jsme neměli, ale nějakou tu texaskovou napodobeninu vlastnil snad každý.

V cestě za historií pravých blue jeans je třeba vrátit se do roku 1846. Tehdy totiž přijel z Bavorska do New Yorku mladý muž Loeb Strauss. Brzy projevil svůj obchodní talent. O pět let později ho zlatá horečka přivábila do San Franciska. Nestal se zlatokopem, ale úspěšně prodával zlatokopům nejrůznější zboží. Také látky na pracovní kalhoty. A měl úspěch, jeho firma – tehdy už Levi Strauss – prosperovala i v dalších dvaceti letech.

Džíny Levi Strauss

Někdy v roce 1872 se na něj obrátil krejčí Jacob Davis z Nevady. Oslovila ho prý manželka místního dělníka, jestli by jejímu manželovi neušil kalhoty, které opravdu něco vydrží. Davis z modrého denimu, který koupil od Strausse, tedy kalhoty zhotovil. Navíc vymyslel originální způsob, jak zpevnit jejich nejvíce namáhaná místa. Rád by svůj zlepšovák nechal patentovat, ale neměl dost peněz na poplatky. A tu se projevil podnikatelský čich pana Leviho Strausse. Patent zaplatil – a vstoupil do dějin světové konfekce.

Za den, kdy se zrodily modré džíny, je považován 20. květen 1873, kdy pánové Levi Strauss a Jacob Davis získali patent na zpevňování švů už tak pevných pracovních kalhot pomocí měděných nýtků.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související