Levi Strauss stál u zrodu proslulých kalhot s cvočky

27. červenec 2014

„Štrausky“, „levisky“ – slova, která zná snad každý. Méně se již ví o muži, který u zrodu proslulých kalhot s cvočky stál.

Jmenoval se Loeb Strauss a narodil se 26. února 1829 v bavorském městečku Buttenheim jako poslední ze šesti dětí v židovské rodině Hirsche Strausse. Loeb se jako jeho otec od mládí věnoval obchodu se střižním zbožím a po smrti rodičů, ve svých osmnácti letech, se vydal zkusit štěstí do Ameriky za svými dvěma staršími bratry.

V nové vlasti pak nejen rozšířil své jméno o židovský přídomek Levi, ale především se prosadil jako zdatný obchodník textilem. V roce 1853 získal americké občanství a krátce nato přestěhoval svůj velkoobchod do San Franciska, blízko k lodím křižujícím svět i těm, které do této části Ameriky přilákala zlatá horečka.

Levi Strauss & Co.

Levi Strauss se v San Francisku stal váženou osobou. Podporoval zde první synagogu ve městě i místní kulturní život, ale rozhodující úspěch jej teprve čekal. Roku 1872 dostal dopis od jednoho ze svých prodejců Jacoba Davise z Rena v Nevadě, který měl i svůj vlastní obchod se zipy, cvočky a sponami. Jak Davis napsal, cvočky mohou zpevnit kapsy kalhot, aby se nevytrhávaly ze švu, což oceňovali zvláště zlatokopové.

Oba muži se rychle dohodli, že spojí síly, a 20. května 1873 si nechali patentovat „kalhoty se zpevněnými kapsami“. Toto datum tedy možno považovat za den zrodu zřejmě nejslavnějšího kusu oděvu historie.

Levisky - džíny s cvočky

Davisovy a Straussovy kalhoty se zakrátko dočkaly fenomenálního úspěchu. Jakob Davis se přestěhoval do San Franciska, kde řídil Straussovu továrnu vyrábějící dle nového vzoru, a stále větší poptávka vedla k dalšímu rozkvětu firmy. Ta dle dohody obou mužů podnikala výhradně pod Straussovým jménem a Levi Strauss zúročil skvělý obchodní úspěch i v dalších odvětvích. Stal se ředitelem Nevadské banky, několika pojišťovacích společností i Sanfranciské plynárenské a elektrické společnosti.

Jako dříve se přitom věnoval dobročinné činnosti – zakládal domovy a organizace na podporu potřebných dětí a vdov, hradil univerzitní studia nadaných studentů, významně přispíval Kalifornské univerzitě.

Levi Strauss

Když Levi Strauss 28. září 1902 zemřel, byla to hlavní zpráva dne. Jeho jmění, odhadované na v té době astronomických 6 miliónů dolarů, zdědili čtyři synovci, kteří továrnu vyrábějící džíny dovedli k dalšímu rozkvětu.

A proč se vlastně říká džíny? Látka, typicky užívaná k šití kalhot s cvočky, se dovážela po moři z italského Janova. Města, které se anglicky řekne „dženova“…

autor: Leo Pavlát
Spustit audio

Více z pořadu