Dělo je nástroj používaný k upravování státních hranic. Hořký Bierce měl jasno

30. květen 2022

Abdikace je akt, jímž panovník osvědčí svůj smysl pro vysokou teplotu trůnu. Autorem této dnes velmi aktuální definice je Ambrose Bierce, který se narodil před 180 roky, 24. června 1842 ve srubu u Horse Cave Creek v Meigs County v Ohiu jako desáté dítě svých rodičů. Jeho povídka Příběh od Soví řeky se dostala mezi stovku nejvýznačnějších literárních děl Spojených států a mezi ně pronikl též ironický Ďáblův slovník.

Z něj stojí za to citovat některá hesla, která jsou dodnes platná. Ambice je neovladatelná touha být za života znevažovaný nepřáteli a po smrti pak zesměšňovaný přáteli. Barometr pak důmyslný přístroj, jenž nám ukazuje, jaké máme právě počasí. Budoucnost označuje jako období, v němž nám vzkvétají obchody, přátelé jsou upřímní a máme zaručeno štěstí. Cynik je ničema, jenž svým špatným zrakem vidí věci tak, jak jsou, a ne tak, jak by měly být. S tím rovněž souvisí jeden skytský obyčej: je-li nutno cynikovu vizi zlepšit, vyškrábou se mu oči.

Z rodu prvních přistěhovalců do Ameriky

Bierce přinesl i mnoho dalších cenných definic. Dělo je podle něj nástroj používaný k upravování státních hranic. Diktátor – šéf národa, jenž dává přednost morovým ranám despotismu před malomocenstvím anarchie. A exekutiva představuje skupinu vládních úředníků, jejichž povinností je prosazovat přání moci legislativní, dokud se Nejvyššímu soudu neuráčí prohlásit tato za neplatná a neúčinná. Rusa charakterizoval jako osobu s tělem bělocha a duší Mongola, tatarské emetikum (dávidlo). Ani Bierceova definice trpělivosti není k zahození: schopnost s pokornou shovívavostí vydržet křivdu a zároveň zdokonalovat plán pomsty. Zločince pak považuje za hlavní faktor pokroku lidské rasy.

Bierce měl rodokmen směřující k prvním přistěhovalcům do Ameriky, přesto ironizoval „puritánskou genalogii“ a hrdost z ní pramenící. V patnácti letech odešel z domova, pracoval jako pomocník v tiskárně a prodavač novin. Brzy se přihlásil do Kentuckého vojenského institutu a po vypuknutí občanské války se aktivně účastnil bojů na straně Unie. V roce 1864 byl těžce raněn a v roce 1865 svou vojenskou kariéru ukončil.

Byl pověstný jako nelítostný ironik – díky tomu si vysloužil přezdívku „hořký Bierce“.

V San Francisku potom působil jako velmi vlivný novinář a přispěvatel do nejvýznamnějších listů. Byl pověstný jako nelítostný ironik – díky tomu si vysloužil přezdívku „hořký Bierce“ –, ale také jako novinář faktu v oblasti kriminalistiky. Svou literární kariéru zahájil v sedmdesátých letech 19. století za svého tříletého pobytu v Anglii.

V roce 1913 se vydal jako válečný reportér do Mexika a poslední stopa po něm je začátkem roku 1914 v Chihuahua. Nicméně o jeho smrti existuje mnoho dohadů, počínaje popravou jeho protivníky v Mexiku a konče sebevraždou ve Velkém kaňonu.

autor: Radkin Honzák
Spustit audio

Související