Danteho rok začal virtuálně. Vzpomínání na velkého poetu v houští koronavirové pandemie

31. leden 2021

„V čase, kdy život je vpolou své pouti, / jsem zabloudil, kolem byl hustý les, / já z pravé cesty zabředl v houšť proutí.“ To jsou první verše Pekla, první části třídílné Božské komedie italského básníka Danta Alighieri, od jehož smrti uplyne letos v září sedm set let. Vzpomínání na velkého poetu, který bývá označován za otce italského jazyka, tak připadlo na dobu, kdy jsme zabředli do houští koronavirové pandemie.

První akce, která připomíná Dantovo výročí, je proto virtuální. Florentská Galerie Uffizi připravila on-line výstavu, jež představuje ilustrace italského manýristického malíře Federika Zuccariho k básníkovu nejznámějšímu dílu – k Božské komedii. Je od počátku ledna zdarma dostupná i u nás, a to na adrese: www.uffizi.it/en/online-exhibitions-series/to-rebehold-the-stars.

Federico Zuccari: Peklo

„Galerie Uffizi je opravdu hrdá na to, že může zahájit výročí úmrtí velkého básníka zpřístupněním této mimořádné sbírky grafického umění všem,“ uvedl pro britský deník The Guardian ředitel galerie Eike Schmidt, německý historik umění. „Zatím tyto krásné kresby vidělo pouze několik učenců a veřejnosti byly v minulosti představeny pouze dvakrát, a to jen částečně. Je to vzácný materiál nejen pro odborníky, ale i pro ty, kteří jsou zapálení pro Dantovo dílo a mají zájem sledovat, jak napsal Dante Alighieri, myšlenky kolem ctnosti a vědění.“

Andrea del Castagno: Dante, 1448–1449

Z pohodlí domova si tak můžeme prohlížet ve vysokém rozlišení celkem osmdesát osm ilustrací, které Federico Zuccari (1540/1541–1609) vytvořil v letech 1586 až 1588. Osmadvacet z nich zachycuje Peklo, čtyřicet devět Očistec a jedenáct Ráj. Ilustrace pak doplňuje pětadvacet reprodukcí děl, v nichž různí výtvarníci ztvárnili podobu samotného Danta; patřili k nim například Giotto, Andrea del Castagno či Sandro Botticelli.

Letošní rok tak bude pro Itálii i celý civilizovaný svět rokem Danta (1265–1321). Nejen jeho rodná Florencie, ale i Ravenna a dalších sedm desítek italských měst a obcí, které jsou nějakým způsobem s básníkem spojeny, připravují pro letošek řadu nejrůznějších akcí – přednášek, výstav… Musíme proto jen doufat, že koronavirová krize alespoň částečně pomine a že se nebudou konat pouze „online“.

autor: Jaroslav Beránek
Spustit audio

Související