Dante Alighieri: Božská komedie (Peklo, Očistec, Ráj)

6. červenec 2015

Průřez životem a dílem zakladatelské osobnosti italské renesance.

Dvacetidílný cyklus poslouchejte na Vltavě od 6. července 2015 vždy ve 12:50. Po odvysílání se jednotlivé díly objeví v jednom článku na stránce Hry a literatura. Zůstanou tam až do 7. srpna.


Dante Alighieri, narozený ve znamení blíženců roku 1265 ve Florencii, zemřel v září roku 1321 v Ravenně, byl jedním z nejvýznamnějších italských básníků. Jeho největším dílem je Božská komedie (původním názvem Commedia) s částmi Peklo, Očistec a Ráj. V roce 2015 si připomínáme 750. výročí Dantova narození, v němž se ozývá i význam myšlenkového světa člověka evropského středověku a jeho odkaz ke klasickým antickým kořenům.

Mladý Dante v letech 1285-1287 pobýval na tehdy nejslavnější a nejstarobylejší evropské univerzitě v Bologni. Důkladné filozofické vzdělání získal až jako čtyřicetiletý, když jako vyhnanec pobýval na univerzitě v Paříži a možná i v Padově. Zabýval se studiem antického i soudobého italského a provensálského básnictví, především antická poezie byla jeho vzorem. Jeho průvodcem Peklem a Očistcem je mu římský básník Vergilius (do Ráje jako pohan už vstoupit nesmí). Vyzyvatelkou, ochránkyní a inspirací je Dantovi Baetrice, ideál ženství a básníkova mladá láska.

Dante se angažoval v politickém životě ve Florencii. Podle některých narážek v jeho dílech se soudí, že se v roce 1289 zúčastnil bitvy u Campaldina, ve které byly poraženi ghibellinové (příslušníci šlechtické strany). Stál na straně cerchiovců, později označovaných jako „bílí“ nebo „bílí guelfové“. Bílí byli protivníky strany Donatiů – „černých guelfů“.

Roku 1300 se stal priorem městského státu Florencie. Přestože se tato funkce vykonávala pouze dva měsíce, zastával ji Dante v době, kdy se rozhodovalo o dalším osudu města. V probíhajícím sporu s papežem Bonifácem VIII., který chtěl získat Toskánsko pro své příbuzné, zaujal protipapežské stanovisko, podle pozdějších zpráv měl být postaven před těžké rozhodnutí, zda odjet z Florencie a zúčastnit se vyjednávání s papežem Bonifácem VIII. nebo raději zůstat ve městě. Při té příležitosti údajně řekl legendární výrok: „Půjdu-li, kdo zůstane, zůstanu-li, kdo půjde?“

Poslední léta svého života, během nichž dokončoval Božskou komedii, strávil v Ravenně. Tam také zemřel a je pohřben. Známý Dantův portrét s vavřínovým věncem vytvořil Sandro Boticelli.


Účinkují: Jan Hartl a Massimo Grimaldi

S použitím nového překladu Vladimíra Mikeše připravili Gabriela Pályová, Vladimír Mikeš a Alena Zemančíková.

autor: Tvůrčí skupina literárně-dramatické tvorby
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.