České stopy na Berlinale. Jaký byl letošní filmový festival v Berlíně

22. únor 2022

Ve stínu pandemie, testování, volby nového německého prezidenta i neustálých pohledů do mobilu při hledání online lístků a pandemických certifikátů proběhl 72. ročník mezinárodního filmového festivalu v Berlíně.

Po loňské pauze, kdy se konala ne moc úspěšná verze hybridního festivalu, měli organizátoři těžkou hlavu s tím, jakou zvolit pro rok 2022 podobu. Německu před festivalem čísla nakažených neklesala a Německo jako jedna z mála evropských zemí stále nepočítalo s rozvolňovacím plánem. Berlinale se nakonec uskutečnilo fyzicky a ve svém tradičním termínu v polovině února, ale jen festivalová část, filmový trh byl i nadále odsunutý do online prostoru.

Úspěch České televize

Covidová statistika přinesla jen minimum pozitivních v řádu jednotek mezi akreditovanými účastníky a organizačním štábem. Nakažení ještě v Paříži postihlo například francouzskou herečku Isabelle Huppertovou. Jas na festival přesto vnesly jiné přítomné ženy Emma Thompsonová, Juliette Binoche, Charlotte Gainsbourgová nebo z Česka Klára Melíšková.

Klára Melíšková v sérii Podezření

Letošní výběr českého filmu na Berlinale se dá nazvat úspěchem, i když český film v hlavní soutěži nefiguroval. Pozornost k sobě přilákal seriál České televize Podezření, a to nejen tím, že to byl první seriál ze zemí střední a východní Evropy v této novodobé festivalové sekci. I když scénář vznikal již před několika lety, jak prozradil scenárista Tomáš Hulík, série se v Berlíně trefila hned do několika festivalových nálad – tou hlavní byl pohled na ženy coby hrdinky filmových příběhů. Klára Melíšková hraje zdravotní sestru, které podezřele umírají na oddělení pacienti. Podezření má přesah i do rodinného života a má výbornou filmovou výpravu, čímž činí seriál atraktivnější.

Další českou stopou byl návrat filmu Skřivánci na niti od Jiřího Menzela.

Další českou, respektive československou stopou byl návrat filmu Skřivánci na niti od Jiřího Menzela. Návrat v tom smyslu, že film se v Berlíně promítal hned v roce 1990, kdy čerstvě vyšel z archivu a hned získal nejvyšší cenu Zlatého medvěda. Symbolicky tak po pádu berlínské zdi a komunistického režimu propojil v Berlíně východ a západ. Novou digitálně restaurovanou filmovou verzi ve světové premiéře v Berlíně doprovodila i režisérova manželka Olga Menzelová.

Kdyby radši hořelo…

Celovečerní debut režiséra Adama Kolomana Rybanského Kdyby radši hořelo je originální pohled na to, co hýbe dnešním světem a dostane se i na malou moravskou vesnici, totiž fake news, migranti a teroristé. Byl vybrán do prestižní paralelní sekce Panorama a v Berlíně na něj diváci reagovali velmi příznivě.

Český festivalový balíček obsahoval i krátký film Zuza v zahradách v Berlíně a je možné do něj zahrnout i několik rozdělaných českých projektů, které v Berlíně hledaly své budoucí zahraniční partnery.

autor: mva
Spustit audio

Související