Astrid Lindgrenová se na svět dívala očima dítěte

17. leden 2022

Stačí čtyři slova – vila Vilekula, Pan Nilson – a bezpečně se vrátíme do dětství. Do vzpomínek na neskutečně bláznivá dobrodružství Pipi Dlouhé punčochy, hrdinky nejúspěšnější knihy švédské spisovatelky Astrid Lindgrenové.

Když tato kniha vyšla v roce 1945 poprvé, děti zachvátila horečka nadšení a Lindgrenová se stala známou po celém světě. V čem tkví její nezměrná popularita? Odpověď je zřejmá: autorka se dívá na svět očima dítěte a má pro něj pochopení. Není divu, že vyprávění Astrid Lindgrenové jsou tak živá, když většinu příběhů, o nichž psala, také sama jako dítě zažila na farmě uprostřed divoké přírody, v kruhu milujících rodičů a dvou sourozenců. Nosila jich v sobě tolik, že je přenesla i do dalších knih jako Děti z Bullerbynu, Karkulín, Bratři Lví srdce, Ronja, dcera loupežníka a mnoha jiných, ale i do divadelních a filmových scénářů.

Astrid Lindgrenová

Rodným místem i krajinou dětství Astrid Lindgrenové bylo městečko na jihu Švédska, Vimmerby. Od roku 1924 tady pracovala pro místní noviny jako jazyková korektorka a reportérka. Byla vždy plná života, ráda tancovala, milovala jazz, její nekonvenční chování se projevilo i v tom, že si jako jedna z prvních dívek nechala ostříhat vlasy nakrátko. V devatenácti letech odešla do Stockholmu a pracovala jako sekretářka v advokátní kanceláři. Provdala se a posléze vychovávala syna Larse a dceru Karin.

Literárními cenami a různorodými poctami ověnčená Astrid Lindgrenová proslula nejen jako nejznámější spisovatelka světa, ale i jako aktivistka, která bojovala za dětská a zvířecí práva, stejně jako za práva menšin. Už za jejího života po ní byly pojmenovány školy, ulice, dětská nemocnice, její portrét se objevil i na švédské poštovní známce. Po její smrti (28. ledna 2002) švédská vláda ustanovila Pamětní cenu Astrid Lindgrenové dotovanou pěti miliony švédských korun.

autor: Anna Novotná
Spustit audio

Související