Znalec hub a propagátor juda. Před 65 lety zemřel otec českých houbařů František Smotlacha

7. červen 2021

Je to tak, milí čtenáři, rostou! Minulý týden jsme u nás doma měli zapékané brambory s mlaďounkým chorošem šupinatým! Nevím, ve kterém jiném národě by si na něčem podobném smlsli, ale vím, čí zásluhou je u nás tolik rozšířené obecné povědomí o jedlosti (či jedovatosti) rozmanité houbové žoužele. Ano, je tomu tak díky bohatýrskému osvětovému úsilí profesora Františka Smotlachy, který zemřel před pětašedesáti lety.

A to jsem zrovna minulý týden našel v poštovním kastlíku poslední číslo Mykologického sborníku, časopisu s úctyhodnou tradicí od roku 1919. Jeho vznik je rovněž Smotlachovým významným počinem v oblasti mykologie. O tři roky později své dílo korunoval založením Československé mykologické společnosti, která pod – mírně a pochopitelně – pozměněným názvem rovněž záslužně působí podnes. Smotlachova práce na rozčlenění hub na jedlé a jedovaté je ohromující, sám jejich potenciální jedlost vyzkoušel osobní konzumací na 1700 případech. Známé jsou historky o jeho život ohrožujících experimentech, dokládajících poživatelnost hub, považovaných lidem obecným za jedovaté (hrálo v nich roli starostlivé srdce bodré hospodyně, jež namísto oněch prožluklých prašivek nakrájela panu profesorovi do oné experimentální smaženice raději praváky).

„Plodnice houby vyrůstá skokem, a stejný skok představuje také, když z podvědomí vytane myšlenka."

Leč žerty stranou, vědecko-popularizátorské Smotlachovo dílo je ohromné a v duši národa přetrvávající. U člověka natolik činorodého nepřekvapí, že vlastně nebyl profesorem mykologie, ale tělesné výchovy, jejíž katedru na Univerzitě Karlově zakládal. A aby toho nebylo málo, v roce 1936 byl zvolen prvým předsedou Československého svazu jiu-jitsu, dnešního juda.

Napadlo-li by vás o příštích Dušičkách vyhledat jeho hrob na Olšanských hřbitovech, dovede vás k němu možná vůně zasychajících houbových plodnic. Zvyk je to půvabný, členové „jeho“ společnosti mu je na hrob kladou namísto kytice. Většina z těchto obětin je (právě že díky Smotlachovi) považována za jedlé…

autor: Jaroslav Vanča
Spustit audio

Související