Podzim přeje „českému národnímu sportu“ aneb houbaření je naší velkou vášní, zábavou i gastronomií
Vždy, když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index.
Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji vrcholí. Houby potřebují poměrně teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.
„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.
Houbařské pověry a praktické rady
Když se podíváte na houbu, už víc nevyroste. Co je pravdy na této pověře?
Čtěte také
Naším uhrančivým pohledem to rozhodně není. Mykoložka Tereza Tejklová říká, že na tom sice něco je, ale má to logické vysvětlení. Tím, že kolem houby chodíme a prohlížíme si ji, můžeme narušit provazce, které ji vyživují.
Naopak - když budeme houby sledovat zpovzdálí a našlapovat opatrně, podloží zůstane v pořádku a houba do druhého dne může ještě o pár centimetrů povyrůst.
Poznáme jedovatou houbu podle vaření s cibulí?
Čtěte také
Když cibule zčerná, je prý houba jedovatá. Rozhodně to nefunguje a nespoléhejte na to! Ani na další babské rady, jako je například černání stříbrných lžiček. Ani to že houba je okousaná neznamená automaticky, že je jedlá!
A naopak: to že je houba neporušená neznamená, že je jedovatá. Ani modrání není typický znak jedovatosti.
Jednoduché vodítko jak rozeznat jedlou a jedovatou houbu neexistuje! Můžete ale navštívit poradnu.
Celou radioporadnu s Terezou Tejklovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:
Související
-
Na smaženici nebo na guláš si houby v zimě nasbírá opravdový fajnšmekr. A to Tereza Tejklová je!
Vždy když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. Ale teď v zimě?
-
Vytáhněte pánev! Dnes si společně usmažíme do zlatova křupavé houbové omelety
Omeleta je pokrm, který se vyrábí z rozšlehaných vajec, do kterých lze přidat různé přísady. Směs se rovnoměrně rozlévá na rozpálenou pánev a při smažení už se nemíchá.
-
Venku je docela hezky a tak zkuste třeba vyrazit na houby. I v zimě může být úlovek zajímavý
Milovníci houbaření si na své přijdou i během zimy. A jak říká mykoložka Muzea východních Čech v Hradci Králové Tereza Tejklová, úlovek v košíku může být i docela zajímavý.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka