Podzim přeje „českému národnímu sportu“ aneb houbaření je naší velkou vášní, zábavou i gastronomií

4. listopad 2020

Vždy, když do Českého rozhlasu Hradec Králové přijde mykoložka Tereza Tejklová z Muzea východních Čech v Hradci Králové, tak je jasné, že půjdeme na houby. O houbách se mluví jako o mase chudých, protože obecně mají velký nutriční index. 

Houbařská sezóna v Královéhradeckém kraji vrcholí. Houby potřebují poměrně teplé a vlhké počasí a obojí poslední dny splňují.

Mykoložka Tereza Tejklová ví o houbách snad úplně všechno

„Tím, že je většina hradeckých lesů na písčitém podloží, tak podhoubí potřebuje mnohem větší množství srážek, aby nasáklo vodou a rostly houby," vysvětluje Tereza Tejklová.

Houbařské pověry a praktické rady

Když se podíváte na houbu, už víc nevyroste. Co je pravdy na této pověře?

Čtěte také

Naším uhrančivým pohledem to rozhodně není. Mykoložka Tereza Tejklová říká, že na tom sice něco je, ale má to logické vysvětlení. Tím, že kolem houby chodíme a prohlížíme si ji, můžeme narušit provazce, které ji vyživují.

Naopak - když budeme houby sledovat zpovzdálí a našlapovat opatrně, podloží zůstane v pořádku a houba do druhého dne může ještě o pár centimetrů povyrůst.

Poznáme jedovatou houbu podle vaření s cibulí?

Čtěte také

Když cibule zčerná, je prý houba jedovatá. Rozhodně to nefunguje a nespoléhejte na to! Ani na další babské rady, jako je například černání stříbrných lžiček. Ani to že houba je okousaná neznamená automaticky, že je jedlá!

A naopak: to že je houba neporušená neznamená, že je jedovatá. Ani modrání není typický znak jedovatosti.

Jednoduché vodítko jak rozeznat jedlou a jedovatou houbu neexistuje! Můžete ale navštívit poradnu.

Blanka Malá a Tereza Tejklová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s Terezou Tejklovou si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související