Vzpomínky starého mafiána. Irčan hollywoodského veterána Martina Scorseseho

16. květen 2021

Občas se vyplatí pohlédnut do starších zásob Netflixu, nalezneme v nich pozoruhodné tituly – jedním z nich je Irčan.

Zákulisí mafiánského podsvětí se hollywoodský veterán Martin Scorsese nevěnuje poprvé: už dříve si jeho snímky jako Mafiáni nebo Casino vysloužily zasloužené uznání.

Irčan, třebaže jeho délka přesahuje tři hodiny, poutavě ukazuje všední tvář služby pro mafiánskou organizaci, jejíž podnikání si občas vyžádá nějakou tu vraždu. Propojení zločinu a moci vyhmátl režisér naprosto úchvatně. Zdánlivě všedním – a skutečně existujícím – hrdinou je tu již zestárlý „vykonavatel“  Frank Sheeran (v působivém ztvárnění Roberta De Nira), jenž se bez sebemenších výčitek svědomí obrací do minulosti.

Vzpomíná na úkoly, jež svědomitě plnil, aniž by se ohlížel na případné přátelství, jak se ukázalo zejména na případu odborářského bosse Jimmyho Hoffy (Al Pacino), jemuž se vazby na organizovaný zločin staly osudnými. Hoffa totiž beze stopy zmizel a záleží jen na nás, zda uvěříme poněkud vychloubačným slovům starého gangstera, jenž se tak svému životu pokouší vtisknut aspoň zdání důležitosti.

Z filmu Irčan

Irčan se vyznačuje pečlivou rekonstrukcí nedávné minulosti, ani si neuvědomíme, nakolik jeho zvolna plynoucí rozmáchlost je vlastně skromná. Zaujal však jiným aspektem: ústřední aktéři byli totiž počítačově omlazeni, aby mohli bez použití obličejových masek přirozeně stárnout. Jenže třeba jejich chůze přece jen odpovídá skutečnému věku (De Nirovi bylo v  době natáčení sedmdesát šest let, Pacinovi o tři roky víc).

Zajímá-li vás, jak film vznikal a jak na něj nahlíželi jeho tvůrci, pusťte si též na Netflixu krátký dokument Irčan v rozhovorech.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související