S Radiožurnálem za sportem. Startuje nová sportovní stanice

16. květen 2021

Nová sportovní stanice Českého rozhlasu Radiožurnál Sport zahájí vysílání 21. května. Chystá řadu přímých přenosů, obnovení legendárních pořadů S mikrofonem za hokejem a za fotbalem, ale i známé herce a sportovce v roli moderátorů.

„Jsem hrozně ráda, že se vytváří čistě sportovní rádio. Může to přinést nový prostor pro menší sporty, které by se normálně třeba do rozhlasu nedostaly,“ zve snowboardistka Eva Samková v propagačním videu k poslechu Radiožurnálu Sport. Tato nová sportovní stanice Českého rozhlasu začne vysílat 21. května, v den zahájení letošního mistrovství světa v hokeji. A není to příležitost jen pro menší sporty, ale pro sport jako takový a především pro přímé přenosy sportovních utkání. 

„O tomto projektu se mluví už řadu let. Jedním z důvodů, proč nová stanice vznikla, jsou právě přímé přenosy. Na Radiožurnálu není prostor vysílat celé zápasy, dostane se tam většinou jen na vstupy, pokud nejde o výjimečné události. Na této stanici pro ně ale bude více místa,“ objasňuje Miroslav Bureš, vedoucí sportovní redakce Radiožurnálu a zároveň vedoucí programu nové stanice Radiožurnál Sport. Současní posluchači Radiožurnálu či regionálních stanic se však nemusejí obávat – sport na těchto stanicích zůstane ve stejném rozsahu jako dosud. „Radiožurnál Sport bude nadstavbou pro skalní sportovní fanoušky,“ dodává šéfredaktor stanic Radiožurnál a Radiožurnál Sport Ondřej Suchan.

Radiožurnál Sport - top promo.jpg

Olympiáda, kam se podíváš

Dalším důvodem vzniku sportovního kanálu Radiožurnálu je podle Bureše start digitálního vysílání, protože sportovní stanice bude dostupná jen na internetu a v DAB+ a bude pro posluchače přidanou hodnotou digitálního vysílání. Ačkoliv mělo nové sportovní rádio odstartovat už vloni spolu s chystanou letní olympiádou, pandemie plány zhatila a zrušila všechny plánované sportovní akce. Jak olympiáda, tak start Radiožurnálu Sport se tudíž odložily o rok. Květnové načasování je však podle Bureše přímo ideální: „Nyní se v průběhu roku a půl stane něco, co se asi už nikdy nebude opakovat. Budou na sebe navazovat obrovské sportovní akce jako mistrovství světa v hokeji, mistrovství Evropy ve fotbale, letní olympiáda v Tokiu a za půl roku zimní olympiáda v Pekingu. Dvě olympiády jen půl roku od sebe, to je neopakovatelné! A v následujícím roce bude mistrovství světa ve fotbale a další v hokeji. Český rozhlas má na všechny tyto události práva, všude budeme, tak by byla škoda toho nevyužít.“

Judista Lukáš Krpálek láká na poslech Radiožurnálu Sport

Kromě klíčových sportovních událostí se bude nová stanice věnovat i dalším sportovním odvětvím. Přesto budou reportéři podle Bureše stále jezdit především na akce, které mají české zastoupení. „Alfou a omegou sledování sportu je česká účast a výsledky i úspěchy českých sportovců. Je jednoznačné, že Češi sledují daný sport daleko víc, když se českým sportovcům daří. Je to vidět i na jednotlivých sportech – rychlobruslení nikoho nebude zajímat, až skončí Martina Sáblíková. Biatlon je toho taky zářným příkladem. Když v něm Češi nebudou úspěšní, může je převálcovat třeba běžecké lyžování. Výjimkou je fotbal a hokej, tyhle sporty budou lidi sledovat vždycky, ale i tam stoupne obrovsky sledovanost, když přijde nějaký větší mezinárodní úspěch,“ rozvádí Bureš. K důvodům, proč nelze pokrývat všechny události, přidává i omezený počet lidí, kteří sportovní vysílání připravují: „Teď děláme sport na Radiožurnálu ve čtyřiceti sedmi lidech, a ti budou nyní také připravovat novou stanici.“

Herci a sportovci, jak je neznáme

Kromě sportovních redaktorů a komentátorů na nové stanici uslyšíme v roli moderátorů i známé české herce a sportovce. Ve všedních dnech od deseti do jedenácti hodin bude mít na Radiožurnálu Sport své místo rozhovor, který s hosty povedou oblíbené osobnosti. Každé pondělí se v roli moderátora představí olympijský vítěz z Nagana, bývalý hokejový útočník Martin Procházka a v úterý stříbrná medailistka ve čtyřhře z olympiády v Londýně v roce 2012, bývalá tenistka Andrea Sestini Hlaváčková. Ve čtvrtek své hosty vyzpovídá dvojnásobný mistr světa ve vodním slalomu Vavřinec Hradilek a v pátek pak šestinásobná olympijská medailistka v běhu na lyžích Kateřina Neumannová.

Kateřina Neumannová

Výjimkou budou středy, kdy si mezi desátou a jedenáctou hodinou budou zvát do studia své hosty tři herci, kteří jsou známí i jako zarytí sportovní fanoušci – David Novotný, Pavel Nečas a Ladislav Hampl. V talk show Na place povedou především rozhovory z fotbalového prostředí. A proč právě herci? „Myslíme si, že rozhovorů, kdy se novinář ptá nějakého hosta, je spousta a dělá je skoro každý. A tak jsme to chtěli ozvláštnit. Posluchači si takové rozhovory rádi poslechnou a i sportovci se budou v rádiu objevovat častěji. Obvykle se totiž rozhovorům vyhýbají, protože publicitu příliš nepotřebují,“ říká Miroslav Bureš.

Poslouchej sport

Radiožurnál Sport bude vysílat denně od šesti hodin ráno do půlnoci, ve zbylých hodinách bude přebírat program Radiožurnálu. Kromě rozhovorů a přímých přenosů, které budou hrát na stanici prim, zazní každou půlhodinu zprávy, přebírané z Radiožurnálu. Následovat bude proudové vysílání s moderátory, sportovními příspěvky a písničkami, v nichž bude žánrově převládat pop a rock. „Před startem nové stanice jsme si dělali řadu průzkumů, podle nichž sport zajímá na stávajícím Radiožurnálu více než padesát procent posluchačů,“ popisuje Bureš a dodává, že cílovou skupinu nové stanice by podle průzkumů měli tvořit převážně muži mezi třiceti až padesáti lety, nicméně sportovní rádio si s radostí naladí i mladší či starší posluchači a samozřejmě i ženy. Výběr hudby, který by uspokojil všechny cílové skupiny, je podle něj tudíž obtížný. Z průzkumů prý však nejlépe vyšel pop a rock, a tak tyto žánry zazní na nové stanici nejčastěji. Velký důraz bude ve vysílání kladen i na paralympijský sport. Radiožurnál Sport bude vysílat například vstupy z paralympijských her nebo mistrovství světa v para hokeji, které letos proběhne v červnu v Ostravě.

K moderátorskému mikrofonu Radiožurnálu Sport usednou i zarytí sportovní fanoušci z řad herců – Pavel Nečas, Ladislav Hampl a David Novotný

Ačkoliv nová stanice spustí své vysílání oficiálně až 21. května v rámci slavnostního zahájení z rozhlasového Studia 1 na Vinohradské 12, kam bude pozvána řada osobností, jež zasvětily svůj život sportu či sportovní novinařině, už od 2. května vysílá Radiožurnál Sport takzvaně do zdi, aby se vychytaly případné chyby. Nová studia jsou v newsroomu na Vinohradské hned vedle studií stanic Radiožurnál a Plus a dominuje jim, stejně jako Radiožurnálu, sytá červená barva. Spuštění nové stanice doprovází kampaň s hashtagem #Poslouchej sport, v níž nové sportovní rádio podporují sportovci Karolína Plíšková, Nikola Ogrodníková, Adam Ondra, Lukáš Krpálek, Maxim Habanec a Arnošt Petráček. Audio bude dominovat i nové webové stránce radiozurnalsport.cz, kde přímo poběží vysílání i živý stream ze studia.

Rok bez fanoušků

Start Radiožurnálu Sport se kryje se zahájením mistrovství světa v hokeji, kam Český rozhlas vyšle komentátory Petra Kadeřábka, Františka Kunu a Davida Procházku, kteří budou komentovat všechny české zápasy, ale posluchači prý získají přehled i o jiných utkáních. Ačkoliv mají Český rozhlas spolu s Českou televizí jako jediní u nás práva na vysílání, je to podle Bureše Pyrrhovo vítězství, protože práce sportovních redaktorů během pandemie je omezená. „Podle mě to, co teď už přes rok děláme, nemá často s novinařinou nic společného. A totéž se bude dít i na mistrovství světa v hokeji. K hokejistům se redaktor dostane jen po zápase v mix zóně, navíc s mikrofonem na třímetrové tyči, přičemž sportovci musí mluvit do jiného mikrofonu než redaktoři,“ přibližuje Bureš. A mimo zápasy se ke sportovcům podle něj není šance dostat, jen na dálku přes aplikace. Zatímco šampionát v Rize se bude muset obejít bez diváků, ohledně účasti diváků na olympiádě v Tokiu ještě není rozhodnuto. Bureš však optimismus nesdílí: „Atmosféra těch akcí je bez fanoušků a diváků o něčem jiném. Navíc sportovci se těší, že se na olympiádě potkají a během čtrnácti dní tam něco společně prožijí. A to teď mizí, druhý den po závodech musí odjet, nesmějí se tam zdržovat, nebude ani žádná olympijská vesnice a nestane se, aby tenistky šly fandit třeba pozemním hokejistkám.“

vedoucí sportovní redakce Radiožurnálu Miroslav Bureš

Miroslav Bureš, který nastupoval do Českého rozhlasu v roce 1993 a sportovní redakci Radiožurnálu vede už jedenáct let, má prý rád všechny sporty, ačkoliv nejblíž má k fotbalu a hokeji. K lásce ke sportovní novinařině ho podle jeho slov přivedl v mládí poslech legendárních rozhlasových pořadů S mikrofonem za hokejem a S mikrofonem za fotbalem. A právě na návrat těchto oblíbených pořadů se mohou posluchači těšit i na Radiožurnálu Sport. Miroslav Bureš však s povzdechem dodává, že původní formát pořadu už dnes není možné realizovat. „Vysílání se za tu dobu zásadně proměnilo. Zatímco v devadesátých letech se ještě hrály zápasy v jeden čas, což bylo pro rozhlasový pořad ideální, protože reportéři si mohli předávat slovo v průběhu vysílání, tak nyní jsou zejména víkendy pro vysílání hodně obtížné. V neděli se hraje sedm hokejových zápasů jednoho kola od 15 do 18 hodin a ve fotbale se zase hraje od pátku do neděle řada zápasů v různých časech. My se ale každopádně budeme na nové stanici snažit vysílat zápasy co nejvíc a délku vstupů z jednotlivých přenosů budeme vybírat podle zajímavosti,“ těší se Bureš na větší a flexibilnější prostor, který nyní sport v éteru dostane.  

Spustit audio

Související

Více o tématu