Tři nové série na Radiu Wave

11. srpen 2019

Na podzim chystá Radio Wave tři nové dokumentární série: Svatebky o tom, jakou roli dnes v životě nevěst hrají svatební šaty. Moje terapie, která představí šest příběhů, kdy psychoterapie lidem v životě pomohla, a Po sametu, jež přibližuje mladým posluchačům dobu po sametové revoluci. Více v rozhovoru prozradí šéfredaktorka Radia Wave Iva Jonášová.

Proč jste se rozhodli přijít na Radiu Wave na podzim se třemi dokumentárně-reportážními sériemi?

Každý rok nabízíme posluchačům několik nových tematických sérií nebo projektů, kterými chceme přiblížit nějaký aktuální trend nebo téma v životě mladých lidí či významné výročí. Loni jsme například upozornili na problematiku digitálního přetížení mileniálů v projektu Digitální detox, předloni v sérii Zhasni! na různé formy vztahů a lásky. Letos nabídneme podcastové série Svatebky, Po sametu a Moje terapie.

Proč jste zvolili právě témata svatebních šatů, psychoterapie a milníky české posametové historie?

Chtěli jsme, aby se témata týkala a dotýkala opravdu mnoha mladých lidí. Dokumentárně-reportážní série Po sametu přiblíží mladým posluchačům události, které následovaly po sametové revoluci. Naši současní posluchači je tehdy vnímali dětskýma očima, nebo je vůbec nezažili. Časosběrný dokumentární cyklus Svatebky ukáže, jakou roli dneska v životě nevěst hrají svatební šaty a jaké emoce i postoje nesou, ale v širším rozměru se projekt věnuje i otázce, co v dnešní době pro mladé lidi znamená svatba či jaké jsou důvody ke vstupu do manželství. A Moje terapie zaznamená příběhy lidí, kterým pomohla psychoterapie. Tématu psychických problémů mladé generace se věnujeme na Radiu Wave poměrně často. V této sérii chceme ukázat konkrétní příběhy lidí, nechceme stigmatizovat. Naopak nám jde o to povzbudit, že existuje řešení.

Nedávno získala vůbec první česká podcastová série Zhasni!, která vznikala právě ve spolupráci s Radiem Wave, další ocenění. Nové tři série bude od podzimu možné poslouchat jak v denním vysílání, tak v podcastech. Podcast může navázat intimnější vztah s posluchačem. Budete na to při zpracování sérií brát zřetel?

Pochopitelně. Všechny tři série jsou vhodné spíše pro poslech v čase a situaci, která vám vyhovuje: v klidu doma, na cestách, na dovolené. Svatebky, Po sametu i Moji terapii zveřejníme primárně na speciálních webových podstránkách Radia Wave, nabídneme je rovněž jako podcasty ve třetích stranách a ukázky či části jednotlivých epizod si posluchači budou moci poslechnout i v denním vysílání. Kromě hlavních epizod nabídneme i řadu doprovodných audio a multimediálních obsahů, díky nimž budou moci posluchači nahlédnout vybraná témata podrobněji. Do našich podzimních témat se zapojí i několik pořadů Radia Wave, takže třeba autorky nejpopulárnějšího pořadu Buchty Ivana Veselková a Zuzana Fuksová budou se svým specifickým humorem probírat téma svateb nebo oblíbených „devadesátek".

Jak moc posluchači Radia Wave poslouchají podcasty ve srovnání s lineárním vysíláním?

Dnes výrazně narůstá mezi mladými lidmi poslech přes internet, zejména takzvaný on demand, kdy si můžete vybírat z webové stránky pořady, magazíny, rubriky a příspěvky a poslechnout si je, kdy se vám to hodí. Tedy nezávisle na čase, kdy byly odvysílány v lineárním vysílání. Čím dál tím oblíbenější je mezi mladou generací poslech přes mobily a poslech podcastů, které lze konzumovat nejen kdykoli a kdekoli, ale dokonce i offline, bez připojení k internetu. To je velká výhoda například při cestování. Proto se Radio Wave zaměřuje právě na produkci on-lineových a podcastových formátů. A každý měsíc nám přibývají posluchači podcastů přes třetí strany, například přes Spotify či iTunes, tedy ti, kteří možná dříve neposlouchali lineární vysílání Radia Wave, nebo stanici ani neznali. V současnosti mluvíme o boomu podcastů v Česku a pro audio a mluvené slovo je to velmi dobrá zpráva. Tak uvidíme, jak se naplní očekávání.

Jaká je koncepce chystaných dokumentárních sérií?

Svatebky ukážou od září příběhy pěti různých žen a jejich svatebních šatů. Nevěsty byly vybrány z veřejného castingu loni v listopadu a od té doby se redaktorka a moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert s hrdinkami Svatebek pravidelně setkává a natáčí s nimi vše od prvních nápadů přes hledání těch pravých šatů až po samotné svatební obřady. Moje terapie nesleduje příběhy vybraných lidí časosběrně, ale prostřednictvím šesti různých osobností s určitým psychickým problémem a jejich terapeutů ukáže, proč vyhledali odbornou pomoc a co se díky terapii v životech klientů změnilo. Série Po sametu bude lákavá tím, že nabídne události jako první svobodné volby, policejní zásah na technoparty CzechTek či kuponová privatizace pohledem lidí, kteří je tehdy zažívali jako mladí. Díky unikátním rozhlasovým archivům vtáhneme posluchače přímo do doby, kdy se zásadní události odehrávaly, a po letech se znovu vrátíme na místa, kde probíhala stěžejní rozhodnutí, debaty i dění.

Kdo se zhostí režie dokumentů?

Moderátorka Radia Wave Veronika Ruppert měla za podpory dramaturga Dana Moravce na starost střih i režii. Dramaturgyní série Moje terapie je Táňa Zabloudilová a jednotlivé příběhy natáčí šest tvůrců. Cyklem Po sametu provází a jednotlivé rozhovory vede redaktor Radia Wave Vítek Svoboda, který v době listopadových událostí ještě nebyl na světě, společně s redaktorkou Českého rozhlasu Lucií Vopálenskou, která zavzpomíná, jak tu dobu tehdy prožívala.

Spustit audio

Více o tématu