Thálie pro Zdenku Procházkovou

14. duben 2019

Thálie za nejlepší herecký výkon v rozhlasové hře získala letos na Prix Bohemia Radio Zdenka Procházková, a to za roli Rozálie Lautmanové v inscenaci Obchod na korze.

Inscenace sama se o ocenění v hlavní soutěži utkat nemohla, neboť přesahuje povolenou časovou hranici jedné hodiny (nad tímto pravidlem nepřestanu kroutit hlavou). Symbolickou hrou osudu Procházková cenu v Olomouci převzala v den svých třiadevadesátých narozenin.

Obchod na korze dnes vnímáme jako kultovní látku, kterou filmové zpracování z roku 1965 proslavilo i na mezinárodním poli, když československému filmu přineslo vůbec prvního Oscara. Režisér Petr Mančal natočil původní novelu Ladislava Grosmana s týmem předních rozhlasových herců - vedle Zdenky Procházkové a Jaroslava Plesla v hlavních rolích se ve vedlejších úlohách objevili také Jiří Vyorálek nebo Viktor Preiss. Obtížný úkol, totiž auditivně ztvárnit postavy, jejichž vizuální předobraz řada diváků bezpochyby stále nosí v paměti, připomíná záměr Aleše Vrzáka, který na loňském PBR uvedl novou verzi Spalovače mrtvol. Také u této látky posluchači nutně budou srovnávat nové nastuováním Davida Novotného s výkonem Rudolfa Hrušínského.

Zdenka Procházková vtělila tragické postavě židovské obchodnice, již ve filmu ztvárnila Ida Kaminska, uhrančivě jímavý výraz. Její hlasová niternost překvapuje přímočarostí, nesentimentální hloubkou, v níž herečka na malé ploše akcentuje tragický úděl židovského národa. Procházková je herečkou nepřeberných zkušeností, až v pozdním věku však sbírá zaslouženou slávu a uznání.

Blahopřeji čerstvé laureátce k Thálii i narozeninám, Ida Kaminska nemohla získat lepší auditivní „alternaci“!

Spustit audio

Více o tématu