Rodinný spor, nebo umění včas odejít?

23. srpen 2020

Možná jste si toho také všimli. Syn mediálního magnáta Ruperta Murdocha, sedmačtyřicetiletý James, se rozhodl odejít z představenstva amerického koncernu News Corp. Důvodem k jeho odstoupení jsou „názorové neshody ohledně určitých redakčních obsahů, které byly zveřejněny ve zpravodajských médiích koncernu a další strategická rozhodnutí,“ napsal v dopise, který se souhlasem News Corp zveřejnila Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC).

K News Corp patří v USA například ekonomický deník Wall Street Journal, bulvární New York Post, zpravodajská stanice Fox News, v Británii listy The Times, The Sun, v Austrálii deníky The Australian, The Daily Telegraph nebo The Herald Sun, početné televizní stanice, časopisy, zpravodajské servery a další média. Koncern stále ovládá a řídí původem Australan Rupert Murdoch, kterému bylo letos v březnu 89 let. Roční obrat společnosti je kolem deseti miliard dolarů.

Logo

James Murdoch je mladší syn a v News Corp má celkem pestrou minulost. Současně platí v rámci Murdochovy rodiny za liberála a do určité míry za oponenta svého staršího bratra Lachlana, který je od roku 2013 považován za nástupce otce Ruperta – do britského skandálu s odposlechy o dva roky dříve se zdálo, že jím bude spíše James. Ten se už v minulosti distancoval od některých pravicově konzervativních postojů médií, které koncern ovládá. V lednu letošního roku se společně se svou manželkou velmi kriticky vyjádřili na adresu některých redakcí, které podle nich zamlčují a popírají spojitost zničujících požárů, k nimž došlo v Austrálii, se změnami klimatu. K tomu je třeba dodat, že Jamesova manželka Kathryn Hufschmidová je ekologická aktivista a pracuje pro organizace, jako je například Clinton Climate Change Initiative. Otec Rupert se poté nechal slyšet, že „pár jej zcela přesvědčil a nyní se v otázce změny klimatu postaví na správnou stranu“.

Čtěte také

Zatímco otec Rupert Murdoch patří k nejdůležitějším podporovatelům Republikánské strany a prezidenta Donalda Trumpa a v Británii Borise Johnsona, James naopak věnoval půl milionu dolarů na kampaň jeho vyzyvatele Joea Bidena. Mimochodem, přispěla na ni i současná manželka Ruperta Murdocha, herečka a modelka Jerry Hallová (64 let).

Takže rodinná vzpoura? Máme si myslet, že mladší syn, dlouholetý věrný vykonavatel otcových příkazů, se poté, co zjistil, že nástupcem patriarchy bude starší bratr, stal liberálem?

Představa, že by to v rodině, která kontroluje jeden z největších mediálních koncernů na světě, chodilo podobně jako v televizním seriálu, je přece jen poněkud naivní. James Murdoch je možná liberálnější než jeho otec či bratr, ale především je chytrý obchodník. A vzhledem k tomu, že léta seděl ve vedení News Corp, dobře vidí, co se ve světě a v Murdochových médiích děje.

Část novinářů, hlavně komentátoři, nechce vidět změny, k nimž dochází. Podpora politiků, jako jsou Trump nebo Johnson, a to za každou cenu, může být kontraproduktivní. Dobře to dokumentuje věc dříve nebývalá – více než dvě stě osmdesát novinářů pracujících ve zpravodajské sekci deníku Wall Street Journal podepsalo 24. července otevřený dopis vydavateli, v němž kritizovali názorovou část listu. Podle nich se v ní objevují nepravdy a nepřesnosti, což podkopává důvěru čtenářů k celému listu.

James Murdoch tedy možná odchází i proto, aby nebyl součástí krize, do níž se News Corp může dostat. Už jednou se totiž v takové situaci ocitl – poté co se provalil skandál s odposlechy známých osobností bulvárním listem News of the World. Podruhé už mu stěží někdo bude předhazovat, že byl u toho, když se News Corp přestalo dařit.

autor: Milan Kruml
Spustit audio