Radkin Honzák: Po červnu je červenec...

7. červenec 2020

Je červenec, jde o věnec, zpíval Jan Werich ve své Nerýmované. V posledních letech tohle jako kdyby přestalo platit.

A proto asi musel přijít malý prevít, kterému říkáme virus, o němž mnoho vědců prohlašuje, že není živý, ale přesto má jediné životní přání: rozmnožovat se, což například kameny (s výjimkou těch na záhonech) nemají. A Evropané zřejmě také ne.

Tento ne-tvor nás přišel ujistit, že celý sofistikovaný systém, v němž jsme žili a na němž jsme si tak zakládali a lhali si do kapsy o jeho nekonečné prosperitě, je možné rozvrátit zásahem jedné miniaturní potvory.

Je naprosto jasné – i ekonomickému ignorantovi, jakým jsem –, že svět zchudne a začneme úplně jinak, než jsme byli před rokem zvyklí. Zpovykanost bohatství a přepychu končí a doufejme, že zasvé vezmou i nejblbější nápady, které se pod plachetkou lidských práv v minulém období zrodily.

Svět zchudne a začneme úplně jinak, než jsme byli před rokem zvyklí.

Jak mě ubezpečil jeden z kolujících sloganů, měli jsme příležitost si všimnout, že onemocněli a umírali jen muži a ženy, zatímco příslušníci devětadvaceti jiných pohlaví se do statistik nedostali, tedy je možné předpokládat, že vymizeli. Lidstvo za své existence bylo několikrát na vymření a přetrvalo hlavně proto, že muži byli muži a ženy byly ženami.

Čtěte také

Rovnoprávnost proklamovaná v sociálně-inženýrských idejích nemá naději na úspěch, dokud nevezme v úvahu biologickou podstatu obou pohlaví. Na jedné straně tady jsou utopie a na druhé straně jsou tu ne docela jasně čitelné plány Přírody. Životaschopnost je jedním z ukazatelů, jak to myslí. Pokud evropská populace v posledním půlstoletí vymírá – a demografické ukazatele to dokazují –, nezdá se, že by sociální inženýrství jejímu přežití pomáhalo.

Ve zchudlé budoucnosti bude nutné rozhodnout, zda chceme žít dál jako lidé (Homo sapiens sapiens), nebo jako chiméry utopistek, jimž více než na přežití záleží na tom, jestli je stejný počet žen jako mužů v parlamentu. A které jsou schopny vypudit z práce muže-autora jen proto, že napsal, že i nad koronarouškami září krásné oči našich žen stejně jako kdysi oči orientálních princezen. Možná by byly ochotné vyškrtnout z bible i Píseň písní.

autor: Radkin Honzák
Spustit audio

Související