Prošel jsem vám, kamarádi! psal Král Šumavy Josef Hasil

21. březen 2021

Četbu z románu Davida Jana Žáka Návrat Krále Šumavy odvysílá od 30. března Dvojka. Životopisný román o Josefu Hasilovi, nepolapitelném šumavském převaděči, vychází z jeho vlastních vzpomínek, svědectví pamětníků i archivních dokumentů.

„Víš, že mi politika byla vždycky ukradená,“ říká románový Josef Hasil, když se ho jeho bratr Bohumil na začátku roku 1948 ptá, jestli může převést jednoho jeho známého, který má problémy s komunisty. Převede ho a nakonec i desítky dalších lidí, kteří nechtějí žít zadrátovaní v tom divném ráji, který jim sliboval nový režim.

Politika nakonec ovlivnila Hasilův život víc než dost. Narodil se v roce 1924 v Zábrdí u Prachatic. Po válce se dostal jako dobrovolník ke Sboru národní bezpečnosti. Chtěl být, jak sám řekl v jednom rozhovoru, svobodné republice nějak k užitku. Brzy se dostal k pohraničnímu útvaru Zvonková – a tam to všechno začalo. Lidé houfně opouštěli zemi a Hasil považoval za svoji povinnost jim pomoci. Nebral to jako zradu, za zradu naopak považoval, co Gottwald a jeho lidé provedli se zemí, která měla i po válce šanci stát se prosperující součástí Evropy.

Josef Hasil při rozhovoru pro Paměť národa

Jednou to ale nevyšlo. Na konci roku 1948 byl zatčen a odsouzen na devět let za nelegální převádění na Západ. Z vězení utekl. V německém utečeneckém táboře ho oslovili lidé z americké zpravodajské služby a nabídli mu spolupráci. Stal se agentem chodcem. Jako pistolníka ho prý nenajali, plnil převážně zpravodajské úkoly. Organizování informačních sítí, budování mrtvých schránek, do Československa vozil letáky, vysílačku... A cestou zpátky do Bavorska dál převáděl lidi, kteří utíkali před komunisty.

Spolupráce Josefa Hasila s americkou rozvědkou končí po vybudování železné opony.

Doma Hasil zanechal snoubenku Marii a malého syna, který se mu narodil, když byl v lágru. V komunistickém kriminále nakonec skončí i mladičká Marie, Hasilova stará matka i někteří z jeho sourozenců, řada bývalých sousedů a známých. Pro výstrahu. Esenbáci v jednotlivých útvarech se prý mezi sebou sázeli, kdo Hasila dostane. „Konečně chytí Krále Šumavy Hasila. Živého, nebo mrtvého. Konečně se mu pomstí za všechny provokace a vzkazy – nacházejí je na Soumarském mostě, pod okny útvaru, u zdi kostela v Českých Žlebech. Vždycky tam je napsáno na kusu papíru velkým písmem: „Prošel jsem vám, kamarádi! Pepa Hasil.“ Spolupráce Josefa Hasila s americkou rozvědkou končí po vybudování železné opony. V roce 1954 odchází do Ameriky, kde žil až do své smrti na podzim 2019.

Spustit audio

Související