Přiložte prst na ránu a stiskněte. Michel Houellebecq jako pronikavý glosátor naší doby

20. prosinec 2020

Nejznámější současný francouzský spisovatel Michel Houellebecq zůstává jedním z nejpronikavějším glosátorů naší doby – naposledy to dokázal v loňském románu Serotonin. Provokativní díla čtyřiašedesátiletého autora zprostředkovává českým čtenářům překladatel Alan Beguivin, který nyní pro nakladatelství Vyšehrad připravil svazek Eseje. Zahrnuje texty, které Houellebecq napsal na objednávku různých francouzských kulturních a společenských časopisů mezi léty 1992 až 2006.

Titul knihy zjednodušuje, nejde jen o esejistické texty, spíš se dá mluvit o souboru kratších, vesměs brilantně vypointovaných literárních útvarů věnovaných nejrůznějším tématům – s nadsázkou: od vědeckofantastické literatury přes veletrhy pornofilmu po hudbu a kytarové umění Neila Younga. Svazek obsahuje také trojici interview (mj. pro vlivný týdeník Paris-Match), ale nesporně nejlákavější položkou je novela Lanzarote, kterou spisovatel publikoval, původně ve zkrácené podobě, v časopise Elle, už v roce 2000, ovšem v Česku knižně nevyšla. Příběh typického houellebecqovského hrdiny, který se na dovolené na Kanárských ostrovech seznámí s jiným osamělcem Rudim, posléze obžalovaným z pedofilie, je jakousi skicou k Platformě, klíčovému románu, jenž Houellebecqa zkraje nového milénia proslavil po celém světě a současně odstartoval vlnu obvinění autora z rasové či náboženské nenávisti.

Michel Houellebecq

„Každá společnost má méně odolná místa, rány. Přiložte na ránu prst a stiskněte,“ píše Houellebecq v eseji Zůstat naživu, jež je jakousí ironickou rukovětí pro začínajícího spisovatele. Esej vyšla už roku 1999 a kontroverzní prozaik jako by v ní formuloval své umělecké krédo: „Buďte hnusní, budete pravdiví. … Pravda je skandální. Bez ní však nic nemá cenu. … Nemůžete milovat pravdu a přitom svět.“

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související