Elementární Houellebecq. Na Vltavě se bude číst ze zásadního románu přelomu tisíciletí

20. září 2020

Rozhlasový prostor pro knihu, která stojí na počátku slávy francouzského spisovatele Michela Houellebecqa, otevírá od 1. října nová programová řada stanice Vltava Četba s hvězdičkou. Elementární částice vyšly před dvaadvaceti lety a dnes jsou považovány za zásadní román přelomu tisíciletí.

Obtížné jméno obtížného spisovatele dnes znají i lidé, kteří se o literaturu nijak zvlášť nezajímají. Vydání románů Michela Houellebecqa budí pozornost všude v Evropě, tedy i u nás. Loni to byl Serotonin, o pár let dříve Podvolení. Zároveň se však objevují hlasy, že se Houellebecq začíná opakovat a jeho psaní ztrácí náboj. Možná je to přirozený vývoj: Houellebecqovy hrdiny vždy poháněla hlavně touha, nyní však zestárli. Vypravěč Serotoninu už nechce nic, ani chtít.

Autor sice debutoval už v roce 1994 novelou Rozšíření bitevního pole, ale průlomové byly až Elementární částice z roku 1998. Z knihy se stal bestseller, získala prestižní cenu IMPAC Dublin a záhy se o ní začalo mluvit jako o zásadním románu přelomu tisíciletí. Většinu témat, která Houellebecq rozpracoval později, najdeme právě už zde, stejně jako jeho typický sociologizující styl psaní.

Herečka Petra Bučková

Elementární částice jsou příběhem dvou bratrů, Michela a Bruna. Jejich osobní životy jsou v mnoha ohledech exemplární. Bruno je typický Houellebecqův hrdina, jeden ze sexuálních štvanců, kterých jsou jeho knihy plné. Nadosobní rozměr do knihy vnáší spíše biolog Michel, neboť jeho výzkum položí základy novému druhu člověka. Nejde o nic menšího než o to, jak zachovat reprodukci druhu bez nutnosti pohlavního rozmnožování. Chtíč je houellebecqovské téma par excellence. Nešlo by však zachovat život i bez něj, nebylo by to třeba lepší?

Misantrop, misogyn, nihilista: Houellebecq si za svou kariéru vysloužil dost visaček. Rozhodně to není někdo, komu by záleželo na tom být za sympaťáka. Pečlivě si pěstuje svou image morouse, dle fotografiích z poslední doby se už skutečně proměnil ve skřeta. Zdá se, že celý život hledá podobu, která by umožňovala říkat nepříjemné věci. „Lidé se mylně domnívají, že dříve či později se přece něco musí stát. To je hluboký omyl. Život může být docela dobře zároveň krátký i prázdný,“ napsal už v debutu Rozšíření bitevního pole.

Čtěte také

Rozsáhlá jednadvacetidílná četba na pokračování přichází v době, kdy se Elementární částice staly součástí kánonu literatury minulého století. Vlastně ho uzavírají. Existuje také stejnojmenný, rozporuplně přijatý film, brněnské divadlo Reduta a později pražské Divadlo Na zábradlí připravily divadelní adaptaci. Houellebecqovská témata jsou dnes rozprostřená kolem nás, aniž bychom věděli, kdo je v literatuře formuloval jako první. Stojí tedy za to vrátit se ad fontes, k románu, který je na počátku celého jednoho životního pocitu, tak jako kdysi Utrpení mladého Werthera definovalo pocit generace mladých Němců.

Četbu z Elementárních částic z překladu Alana Beguivina pro rozhlas upravil autor článku, v režii Radima Nejedlého účinkují Petra Bučková, Michal Bumbálek a Petr Kubes.

autor: Jan Němec
Spustit audio

Související

Více o tématu