Poslouchejte píseň od Bobří řeky

4. listopad 2018

Po dvou letech soudních sporů ve věci dědictví po Jaroslavu Foglarovi se na knižní trh dostává první ze série nových vydání legendárních foglarovek.

A jak se na českém audioknižním trhu stává pomalu pravidlem, zvuková podoba na sebe nenechala čekat. Hoši od Bobří řeky znovu prožívají svá dobrodružství.

Novou knižní řadu, která má za cíl vydat postupně všechna stěžejní Foglarova díla, připravuje nakladatelství Albatros ve spolupráci se Skautskou nadací Jaroslava Foglara. Jednotlivé svazky získávají moderní podobu nejen drobnějšími redakčními úpravami textu, ale především novými ilustracemi, pro něž byli osloveni mladí výtvarníci. S cílem zpřístupnit Foglara dnešní mládeži jistě vznikla i audioknižní podoba Hochů od Bobří řeky.

Pokud na nového Foglara čekal knižní trh dlouhá léta, ten audioknižní na tom nebyl o mnoho lépe. V nabídce byla dosud pouze dramatizovaná stínadelská trilogie, kterou odstartoval Supraphon Záhadou hlavolamu už v roce 1991, dokončil ji však až téměř o dvě dekády později. Vedle jednotlivých dílů je posluchačům k dis pozici i celý komplet, sama Záhada se dokonce dočkala několikera různě krácených vydání, což ovšem zájemce o poslech foglarovek spíše zmate, než dostatečně zasytí. Musejí tak sáhnout buď do kadlubu internetových pirátů, v němž se dají vyhmátnout nahrávky Macanovy knihovny pro nevidomé, nebo si ohlídat rozhlasové vysílání. S vydáním audioknižních Hochů od Bobří řeky se ale blýská na lepší časy.

Audioknižní zpracování plně respektuje aktuálně vydanou knižní předlohu - jde o nekrácenou jednohlasou četbu, doplněnou o hudební složku. Pro Jana Medunu jsou Hoši od Bobří řeky už několikátou audioknihou, avšak první samostatnou a takového rozsahu. Režisér nahrávky Jiří Tušl vedl hlasově mladého interpreta směrem, který lze u foglarovky (a zvláště této) očekávat - umírněný, spíše sterilní a občas mírně patetický přednes přesně koresponduje s Foglarovým literárním jazykem. Vyprávění je téměř prosto humoru, nad vším počínáním dvanácti Rikitanových apoštolů je cítit vážnost, z jednání jejich guru pak rozvážnost a uvědomělost. Meduna se nepouští do žádných větších výrazových akcí, a to ani ve vypjatých scénách - jeho přednes je spíše monotónní, přesto však poutavý a zasvěcený. Není těžké si ho jako vypravěče spojit právě s Rikita -nem - podobně jako on provádí své hochy od lehkomyslného a rozpustilého dětství k zodpovědnému jinošství, provádí Meduna posluchače Foglarovým textem se všemi jeho nestandardními prvky.

Výraznou úlohu hraje v audio knize Hoši od Bobří řeky hudba Jiřího Procházky. Pokud je posluchači líto, že musí oželet knižní ilustrace Ester Kuchynkové, mohou mu je do jisté míry nahradit právě tematické skladby zaznívající v průběhu celé četby a doplňující text tam, kde si to děj žádá. Hudba se občas prolíná s hlasem vypravěče, což nahrávce dodává na kompaktnosti.

Věřme, že se Albatrosu podaří i v následujících audioknižních foglarovkách udržet úroveň té první. Chata v Jezerní kotlině v interpretaci Medunova kolegy z Divadla v Dlouhé Pavla Neškudly je ohlášena už na konec listopadu.

autor: Jakub Horák
Spustit audio

Více o tématu