Začalo to Clintonem!

4. listopad 2018

Vydavatelství Radioservis, které kromě CD a knih vydává i Týdeník Rozhlas, přivítalo 1. listopadu na svět cédéčko s pořadovým číslem 1000. A to je důvod k ohlédnutí za jeho více než dvacetiletým působením, které je i ukázkou toho, jak se u nás v posledních letech mění trh s audioobsahem.

Začátky Radioservisu jsou bez nadsázky světové - v roce 1994 totiž vyšlo jeho první CD, které se jmenovalo Two Presidents a obsahovalo sestřih z večera v pražské Redutě s koncertem tehdejšího amerického prezidenta Billa Clintona, který se publiku představil jako skvělý saxofonista. Druhým prezidentem v názvu alba nebyl samozřejmě nikdo jiný než Václav Havel. Tehdy ještě vydavatelství CD fungovalo v rámci Českého rozhlasu. „V devadesátých letech se vydával především pop, vážná hudba a dechovka. Mluvené slovo vycházelo zpočátku výhradně na magnetofonových kazetách, zatímco populární hudba obvykle ve dvou mutacích - CD i kazeta,“ přibližuje začátky vedoucí vydavatelství CD Radioservisu Bohdana Pfannová.

Od cédéčka k mp3

Do firmy nastoupila v roce 1999, kdy bylo toto vydavatelství včleněno do akciové společnosti Radioservis, která tehdy už vydávala knihy i Týdeník Rozhlas. Z téhož roku také pochází nejstarší titul, který je dodnes v prodeji, totiž výběr ze Starých pověstí českých v podání Zdeňka Svěráka. V edičních plánech vydavatelství postupně ubývalo populární hudby i dechovky a přibývalo mluveného slova: jak by také ne, když se mohlo zúročit a vydat to nejlepší z rozhlasové produkce sedmdesátých a osmdesátých let, například velké rozhlasové dramatizace v režii Jiřího Horčičky či Josefa Melče.

CD Pan Kaplan má třídu rád si můžete zakoupit v e-shopu www.radioteka.cz

S novým miléniem se měnilo ledacos včetně nosičů, a tak poslední nahrávka na magnetofonové kazetě vyšla v roce 2004. Cédéčka však představovala také určité omezení, jak objasňuje Pfannová: „Poté jsme vydávali už jen CD s kapacitou do osmdesáti minut, což znamenalo, že delší hra musela vždy vyjít na 2CD, jako například Pan Kaplan má stále třídu rád s Miroslavem Donutilem z roku 2003, které máme pro jeho oblíbenost stále v nabídce.“

Teprve v roce 2007 se ve vydavatelství odvážili vydat první cédéčko ve formátu CD mp3 - šlo o četbu z románu Bohumila Hrabala Obsluhoval jsem anglického krále v podání Ladislava Mrkvičky.

toulky_ceskou_minulosti_1-1000_box_bila.jpg

Bod zlomu přišel až o rok později, kdy na jednom 2CD mp3 vyšlo prvních padesát téměř půlhodinových dílů nejoblíbenějšího rozhlasového seriálu - Toulky českou minulostí. „Tehdy si mnozí posluchači koupili nový mp3 přehrávač jen kvůli tomu, aby byli připraveni kupovat si další díly Toulek,“ vzpomíná vedoucí vydavatelství CD. Toulky jsou nejen nejúspěšnější, ale i nejobsáhlejší edicí Radioservisu. V těchto dnech přichází na trh 2CD mp3 s díly 1151 až 1200 a na jaře příštího roku už se příznivci mohou těšit na díly do čísla 1218. Dárkový CD mp3 set s tisícovkou dílů obsahuje rekordních 437 hodin nahrávek a příští rok bude k dispozici celý seriál v mp3. Tvůrčí tým Toulek navíc připravuje Toulky po českých osudech, které by měl Český rozhlas vysílat od ledna 2019.

Klasika pro děti

V roce 2011 přibyla možnost prodávat nahrávky jako virtuální alba ke stažení, přičemž se Radioservis stal hned od počátku partnerem prvního českého portálu nabízejícího stahování (download) nahrávek s mluveným obsahem - Audiotéky. O tři roky později spustil Radioservis ve spolupráci s Českým rozhlasem portál Radiotéka, který nabízí kromě CD a knih i nahrávky ke stažení.

Nebojte se klasiky 21: Don Giovanni si můžete zakoupit na e-shopu www.radioteka.cz

Speciálním projektem vydavatelství je edukační edice Nebojte se klasiky! aneb Hudební škola na CD, v níž například scenárista a režisér Jan Jiráň za pomoci známých herců převypráví pro děti příběhy slavných oper, přičemž zazní nejznámější operní árie. Spolu s tisícím cédéčkem, jímž je mimochodem četba z románu Alexandera McCalla Smithe První dámská detektivní kancelář, vyšla 1. listopadu další dvě pokračování této edukační řady, a to převyprávění opery Don Giovanni a Její pastorkyňa. Bohdana Pfannová dodává, že není výjimkou, že děti po poslechu CD skutečně chtějí na operu vyrazit i do divadla, což byl jeden z cílů edice.

Co se týče vážné hudby, spolupracuje Radioservis dlouhodobě se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, letos z této spolupráce vzešlo například CD Každý jen tu svou... s áriemi a duety z oper Bedřicha Smetany a Antonína Dvořáka v podání Kateřiny Kněžíkové a Adama Plachetky a pod taktovkou Ondreje Lenárda.

Kateřina Kněžíková & Adam Plachetka: Každý jen tu svou

Knihy krácené i úplné

Podle Bohdany Pfannové se audiotrh u nás v posledních třech letech výrazně proměnil a je zahlcen. Vydat audioknihu je oproti knize mnohem dražší: na vině není jen snížená desetiprocentní sazba DPH na knihy oproti 21procentní sazbě u cédéček, ale i autorská práva, která si při přípravě CD nárokuje více lidí než jen autor knihy. Problém však nastává i u rozhlasových dramatizací a čtení, která knihu kvůli omezenému vysílacímu času v rozhlase krátí. Dnes je totiž v audioknihách trendem načíst knihu celou, nikoliv krácenou. Proto vychází Radioservis vstříc i této poptávce a vydává kromě rozhlasových dramatizací a čtení i audioknihy, které původní knihu nekrátí. Na Velký audioknižní čtvrtek 1. listopadu takto vyšla například historická detektivka Bratrstvo křišťálu Vlastimila Vondrušky.

Ohlédnutí za více než dvacetiletou existencí Radioservisu je tak zároveň napínavým příběhem o tom, jak se u nás v posledních desetiletích měnil trh s audioobsahem.

Spustit audio

Více o tématu