Olympiáda v bublině. Jak se na zimní olympijské hry v Pekingu připravují reportéři Radiožurnálu

31. leden 2022

Zimní olympiáda v Pekingu začíná už 4. února. Jak se na ni připravuje tým sportovních redaktorů z Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport pod vedením Miroslava Bureše?

V jak velkém počtu se chystáte do Pekingu?

Jede nás třináct, stejně jako na předchozí olympiády, z toho deset sportovních redaktorů, jeden zahraniční zpravodaj a dva technici. Všechno nám ale komplikuje covid. Pokud by se teď někdo nakazil, nebo spadl do karantény, tak se tam nedostane a nebudeme ho moct ani nahradit. Nejvíc se proto teď obáváme, aby někdo nevypadl.

S pandemickými restrikcemi už máte zkušenosti z Japonska z letní olympiády. Vypadá situace v Pekingu podobně?

Dá se říct, že to je úplně stejné, Peking vyšel ze zkušeností z Tokia. Mezi hlavní omezení patří natáčení s mikrofonem na tyči a rozhovory se dají pořídit pouze po skončení soutěží v takzvaných mix zónách na stadionu, navíc jsou dané striktní kvóty pro to, kolik novinářů do mix zóny může. Dostat se tam bude složité. Japonci byli v tomhle poměrně benevolentní, v Číně se to myslím nestane. Všichni lidé z olympiády, tedy sportovci, trenéři, novináři, organizátoři či funkcionáři, jsou od začátku do konce v přísně omezené zóně, takzvané bublině, nemohou se dostat mezi místní obyvatele, ani do obchodu či restaurace. Všechno je pro ně přísně uzavřené, a to bude platit po celou dobu her. V Japonsku to platilo pouze v prvních dvou týdnech od příletu.

Miroslav Bureš

A jaká jsou omezení pro sportovce?

Opět se to podobá  Japonsku. Sportovci budou moct jen do hotelu a na stadion, a jakmile budou nakaženi, půjdou do karanténního hotelu, kde počkají na negativní PCR test. Je jasné, že v Pekingu to bude ještě uzavřenější než v Tokiu, a nikdo se z té olympijské bubliny nedostane ven.

Jaká česká želízka v ohni podle vás v Pekingu máme?

Tím, že vypadla Eva Samková, která byla jednou z hlavních adeptek na medaili ve snowboardcrossu, zbývá méně favoritů. Tím největším je Ester Ledecká na snowboardu a snad i na lyžích. Rychlobruslařka Martina Sáblíková už není takovou favoritkou na medaili, jakou bývala v předchozích letech, ale na stupínky vítězů šanci má. Pak už je to spíš o štěstí, jako třeba u biatlonistů, kterým se v letošní sezoně zatím moc nedaří. Největší nadějí z nich je asi Markéta Davidová. Celkově si myslím, že českých medailí nebude zdaleka tolik, jako na letní olympiádě v Tokiu.

A co šance českých hokejistek, které jedou na olympiádu vůbec poprvé?

Ty by mohly být černým koněm, protože kromě týmů Kanady a Spojených států, které nejspíš budou hrát o zlato, jsou ostatní týmy vyrovnané. Podle mě mají naše ženy v hokejovém turnaji dokonce větší šanci než muži.

Čtěte také

Nekomplikuje vám přímé přenosy časový posun?

Naopak, ten posun nám výrazně nahrává, protože hlavní soutěže se budou rozhlasově odehrávat ráno a dopoledne, kdy tolik nekonkurují televizním přenosům. V Pekingu zahajují v devět ráno a my o sedm hodin dřív, kolem druhé ranní. Na Radiožurnálu Sport budeme olympiádu vysílat živě každý den zhruba od té druhé ranní až do 16.30, kdy naváže Olympijský magazín z Prahy, ve kterém budeme do 17.30 hodnotit výsledky spolu s hosty.

A jak to bude s olympiádou na Radiožurnálu?

Na Radiožurnálu poběží přímé přenosy hokejových zápasů mužského turnaje a přímé přenosy a vstupy z dalších důležitých soutěží, kdy Česku o něco půjde. Například u sjezdu žen budeme na Radiožurnálu Sport vysílat v přímém přenosu celou třicítku nejlepších jízd, zatímco na Radiožurnálu odvysíláme jízdu Ester Ledecké a vstupy z jízd z finálního pořadí. Každou půlhodinu navíc od rána do večera poběží na obou stanicích aktuální olympijský přehled.

Spustit audio

Související

Více o tématu