Co bychom se báli na Prachovské skály... Ivan Mládek slaví 80!

31. leden 2022

Vystudovaný inženýr ekonomie Ivan Mládek napsal více než šest set písní. Sedmého února mu bude osmdesát let.

Vydá-li se člověk na Karlštejn, zapěje si s chutí „Hlásná Třebáň je krásná, a proto ke svý Máně do Třebáně často jezdit hledím“. A co teprve když zamíří do pískovcových skal: „Co bychom se báli na Prachovské skály, dudlajdá, do Českého ráje cesta příjemná je, dudlajdá.“ Od počátku sedmdesátých let minulého století oblažoval Ivan Mládek své posluchače promyšlenými texty s legračními rýmy a zapamatovatelnými refrény. Neopatrný křeček, kterému chyběly na zádech odrazové stopky, Medvědi, co nevědí, že tůristi nemaj zbraně, Jožin z bažin plížící se vesnicí, to byly hity, které si získaly dospělé i děti.

Ivan Mládek a jeho Banjo Band

Jenže Ivan Mládek, který v těchto dnech slaví osmdesátiny, není jen textař shůry nadaný. Je to především výborný muzikant a hráč na banjo. Už na střední škole se zajímal o jazz, v roce 1959 založil svou první kapelu Storyville jazz. Následovaly různé skupiny, v nichž mělo jeho banjo hlavní slovo, uplatnil se i jako člen populárních KTO. V roce 1968 hrál půl roku v ruských klubech v Paříži na balalajku, po návratu se objevuje v rozličných kapelách jako hráč na mandolínu nebo banjo. Na countryovém festivalu v Lucerně v roce 1970 vystupuje s triem, kterému organizátoři dají jméno Banjo Band Ivana Mládka.

Ivan Mládek a jeho Banjo Band

Během sedmdesátých let popularita Mládka i jeho Banjo Bandu roste. Členy kapely jsou výborní muzikanti, kteří mají smysl pro humor – Ladislav Gerendáš, Ivo Pešák, Jan Bošina, Svatobor Macák… Na jejich vystoupení se chodilo nejen kvůli písničkám, ale i průvodnímu slovu, scénkám a monologům.

Vystudovaný inženýr ekonomie Ivan Mládek napsal více než šest set písní, natočil třináct LP desek a přes třicet CD a vydal třináct humoristických knížek. V současnosti se nejvíce věnuje malování „antiperspektivních“ obrazů a nadále vystupuje s Banjo Bandem. K jeho životnímu jubileu vydává Supraphon reedice dvou nahrávek – Dobrý den a Na shledanou – s nejúspěšnějšími Mládkovými hity.

autor: Alena Sojková
Spustit audio

Související