Někdo je má za nepovedený experiment, jiní na ně nedají dopustit. Jak se dnes žije v „králíkárnách“?

21. únor 2021

Jaká je současná situace pražských sídlišť, co těší a trápí místní obyvatele? To sleduje pětidílný dokuseriál Paměť sídlišť, který v březnu odvysílá Dvojka Českého rozhlasu.

Na sídlištích bydlí celá třetina obyvatel Česka. Ceny za panelákové byty rostou enormní rychlostí, i přestože se o nich tvrdí, že nejsou příliš kvalitní. Někdo je považuje za nepovedené architektonické experimenty, jiní na jejich urbanistickou strukturu nedají dopustit a Václav Havel o nich říkal, že jsou to „králíkárny“. Jak však fungují pražská sídliště dnes? Kdo v nich bydlí, jak se tam místní cítí, co je trápí a co naopak oceňují? Proč tu ceny za bydlení nebývale rostou a kdy na pražských sídlištích nastala generační obměna?

panelové sídliště

Autoři a autorky seriálu Paměť sídlišť nabídnou rozmanitý pohled na pětici pražských sídlišť, která byla vystavěná v různých obdobích a reprezentovala odlišné přístupy k městskému plánování i představě o životě Pražanů. Jižní Město se svou specifickou subkulturní atmosférou, urbanisticky oceňované Ďáblice, sídliště Písnice, zatížené dramatickou privatizační historií, zdánlivě nekonečný Černý Most, kde našli útočiště třeba i karlínští Romové, a Jihozápadní Město – jedno z nejnovějších a stále se rozrůstajících sídlišť, kam v posledních letech přichází také stále více cizinců.

Dokuseriál kombinuje dobové archivní materiály s barvitými osudy obyvatel sídlišť a vytváří tak nový pohled na téma, které ještě dnes budí mezi lidmi vášnivé diskuse.

Spustit audio

Související

Více o tématu