Jak se zpívá za covidu. Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a BROLN vydávají společné CD

6. prosinec 2021

Dvě rozhlasová tělesa – Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Brněnský orchestr lidových nástrojů – spojily síly a natočily během pandemie nové CD. Pod názvem Muzikanti, co děláte? právě vychází v Radioservisu.

Období koronavirových omezení je náročné pro všechny, natož pro hudebníky. Přesto se v té době podařilo dvěma rozhlasovým hudebním tělesům natočit dvě společná cédéčka. Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu (DPS) se vloni spojil s Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů neboli BROLNem a vzniklo vánoční CD Zpívejme koledy, které nabízí k poslechu jednadvacet nejznámějších českých a moravských koled. Letos oba soubory vydávají v Radioservisu druhé společné CD Muzikanti, co děláte?, na němž zazní lidové písně z různých koutů Čech, Moravy, Slezska i Slovenska. 

„Nápad nahrát album s BROLNem jsem nosila v hlavě již delší dobu. Lidové písně a koledy považuji za pěvecký grunt. Vše začíná u lidové písně. Z existujících nahrávek jsem měla pocit, že BROLN umí citlivě doprovázet jak dospělé, tak dětské zpěváky. A při samotném natáčení se mi tato myšlenka potvrdila,“ vzpomíná na spolupráci umělecká vedoucí a sbormistryně Dětského pěveckého sboru Věra Hrdinková. Dramaturg a autor písňových úprav Pavel Trkan z BROLNu přibližuje práci na novém CD následovně: „Byla to spolupráce velmi příjemná, ale zároveň i dost náročná. Vzhledem ke vzdálenosti obou ansámblů probíhala domluva především po telefonu či e-mailem. Děti dostaly party a MP3 nahrávky celých skladeb i jednotlivých hlasů a přijely v menším obsazení na jednu zkoušku do Brna. Zde jsme dolaďovali tempa, nástupy a další důležité „maličkosti“. Na celé natáčení ve Studiu A v Karlíně byly vyhrazeny pouhé dva dny, obě tělesa tedy musela být skvěle připravena.“

Dětský pěvecký sbor ČRo

O vodě i o vojně

Dramaturgie nového cédéčka je netypická – písně nejsou voleny podle příslušnosti k folklorní oblasti, ale podle témat. „Vzhledem k nadregionální působnosti obou seskupení jsme připravili deset tematických okruhů, spojených podle společného textového obsahu – například o koních, o vojně, o lese, o vodě, ovečkách, holubičkách nebo muzikantech,“ upřesňuje Trkan. Uslyšíte, jak si o stejných věcech či událostech běžného života zpívali lidé v různých částech naší vlasti. Obě společná CD by měla mít křest 13. prosince v Brně a 5. ledna v pražském kostele sv. Šimona a Judy. „Už se vážně moc těšíme, až obsah obou alb zazpíváme a zahrajeme poprvé také naživo, před diváky. V první části koncertu zazní lidové písně z různých koutů vlasti. Ve druhé části diváky seznámíme s českými a moravskými koledami. Sama jsem si při dramaturgii rozšířila repertoár. Sólové party zazpívá hned dvanáct malých zpěvaček a zpěváků,“ doplňuje Hrdinková.

CD Muzikanti, co děláte?

Kromě společného koncertu čekají obě tělesa další vystoupení. Dětský pěvecký sbor ČRo vystoupí společně s dismančaty a SOČRem 8. prosince v Paláci Žofín, kde v rámci večera Spolu do Betléma uvedou i Malou vánoční muziku skladatele Jana Hanuše. Chystají se také Vánoce v Lucerně 17. prosince a především premiéra skladby Chlapeček a Dálka skladatelky Jany Vöröšové na texty Daisy Mrázkové, kterou zazpívají zpěváci z DPS na koncertu rozhlasových symfoniků 20. prosince v Anežském klášteře v Praze. BROLN pak plánuje vánoční koncerty v Jihlavě, Třeboni, Novém Městě na Moravě a v Brně a připravuje se na příští rok, kdy oslaví sedmdesát let své existence. „Kdyby všechny plánované koncerty vyšly, byla by to pro nás velká satisfakce a radost v této pro všechny složité době,“ dodává Věra Hrdinková.

Spustit audio

Související