Jak se zpívá ve velké rozhlasové rodině

23. únor 2020

Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu letos slaví sedmdesát pět let existence, ačkoliv jeho kořeny sahají hlouběji, až do třicátých let. Jeho sbormistryně a umělecká vedoucí Věra Hrdinková přiblížila pro Týdeník Rozhlas, jak sbor funguje a jak si výročí připomene.

Lidé si často pletou dvě dětská rozhlasová tělesa - Dětský pěvecký sbor Českého rozhlasu a Dismanův rozhlasový dětský soubor. V čem se liší?

Jak již název napovídá, Dětský pěvecký sbor se věnuje pěvecké činnosti. Naším cílem je vychovávat děti s hudebním rozhledem, vedené ke klasickému sborovému zpěvu. Různé žánry nám nejsou cizí, ale vždy se držíme naší pěvecké linky. Na druhé straně Dismanův rozhlasový dětský soubor má v náplni činnosti dramatické umění - mluvené slovo a herectví.

Máte nějaké krédo, jak s dětmi ve sboru pracujete?

Mottem umělecké činnosti a vzdělávání je snaha pěstovat v dětech celoživotní lásku k hudbě a umění obecně. Umění by se mělo pro děti stát nejen koníčkem, ale také vášní, které budou dobrovolně ochotny věnovat více času, úsilí a energie. Velmi důležitou složkou výchovy ve sboru je osvojování si společenského chování. Působení ve sboru je také přípravou na pozdější neprofesionální uměleckou činnost nebo dokonce, v případě velkého hudebního nadání a hlasového předpokladu, i na studium na uměleckých školách. Především je sbor reprezentantem velké rodiny orchestrů, komorních těles a sólistů a dirigentů Českého rozhlasu, se kterými je schopen spolupráce na profesionální úrovni.

Podle jakého kritéria vybíráte repertoár?

Dramaturgie vyplyne ze zadání nebo tématu koncertu či natáčení. Vyhledávám skladby zejména českých a slovenských autorů, takové, které nejsou zhusta ke slyšení. Snažím se také o propojování žánrů a spolupráci s různými tělesy.

Která slavná jména prošla Dětským pěveckým sborem ČRo?

Za dobu fungování rozhlasového pěveckého sboru jím prošlo několik tisíc dětí, z nichž vyrostlo mnoho uměleckých osobností nejen z řad profesionálních hudebníků. Za všechny jmenujme například harfistku Janu Bouškovou, herečku Martu Vančurovou, zpěváky Janu Koubkovou, Jiřího Korna, Davida Kollera, Lenku Dusilovou, Radku Fišarovou, skladatele Petra Maláska či Jaroslava Uhlíře.

Dětský pěvecký sbor ČRo



Jaké požadavky kladete na nové zpěváčky a kolik dětí máte nyní ve sboru?

Máme tři přípravná a jedno koncertní oddělení. V současné době pracujeme se sto třiceti dětmi, které zkoušejí ve zkušebně v budově Českého rozhlasu v Karlíně. Při náborech nových zpěváčků dáváme velký důraz na osobní výběr dětí ve školách, vždy na začátku školního roku. Dále dvakrát ročně pořádáme konkurzy. Ten nejbližší nás čeká 17. června. Každoročně přijímáme zhruba třicet až čtyřicet dětí ve věku od šesti do třinácti let. Na konkurzech mají děti připravené dvě libovolné písničky, takové, které se jim dobře zpívají. Děti si vyzkoušíme také z intonace a rytmu.

Jak se děti zapojují do rozhlasového vysílání?

Pro potřeby rozhlasu nahráváme skladby převážně českých a slovenských autorů, ale nevyhýbáme se ani známým zahraničním skladatelům, zejména z oblasti jazzu a swingu. Nahrávky jsou průběžně vysílány na stanicích Vltava, Dvojka a D-dur. Občas jsme hosty ve vysílání Rádia Junior. Na rozhlasových vlnách jsou občas ke slyšení záznamy z některých našich koncertů.

Letos slaví váš sbor výročí. Jaké akce chystáte?

Vrcholem naší jarní koncertní sezony je účinkování na Festivalu Jakuba Jana Ryby. V Rožmitále, rodišti tohoto skladatele, nás čeká samostatný koncert, jehož dramaturgie je velmi náročná. Na programu máme například skladbu Magnificat skladatele Františka Gregora Emmerta, která trvá dvacet jedna minut a je bez hudebního doprovodu. Dále připravujeme celosborový koncert v kostele sv. Simona a Judy v Praze, kde se představí všichni členové našeho sboru. Po prázdninách máme v plánu natočit vánoční CD, společně s dalším rozhlasovým tělesem -BROLNem, tedy Brněnským rozhlasovým orchestrem lidových nástrojů. Natáčení CD bude naším dárkem posluchačům k výročí sboru. V říjnu si zazpíváme se SOČRem při koncertní projekci filmu Jiřího Trnky Sen noci svatojánské, k němuž složil hudbu Václav Trojan, a v listopadu nás čeká výroční koncert s Big Bandem Českého rozhlasu, který se ponese ve znamení muzikálů a filmových melodií. V prosinci provedeme společně se SOČRem světovou premiéru skladby pro dětský sbor a komorní orchestr, která se teprve skládá. Na nedostatek práce si nemůžeme stěžovat.

Spustit audio

Související