Jak se obchází Vlhošť. O objevování krajiny pod horou v labyrintu skal

6. červen 2022

Když člověk míří z Prahy na chatu na Českolipsku, kde vyrůstal, začne se naplno těšit ve chvíli, kdy se mu v krajině zjeví dva spolehliví strážci jeho dětství. Vpravo vrch Bezděz s důvěrně známou siluetou gotického hradu a o pár kilometrů dál vlevo ještě o pár metrů vyšší kopec Vlhošť.

Horu shlížející na lesklé i temné hladiny desítek Holanských rybníků i plochu rákosem porostlého Novozámeckého rybníka, nad nímž kroužívá i orel mořský, proslavil román Hastrman od Miloše Urbana, jehož rodina pochází z nedalekých Doks. A ve Lhotě u Dubé má zase chalupu spisovatel a popularizátor vědy Václav Cílek, který je se stavebním historikem Kamilem Podroužkem a geologem Jiřím Adamovičem spoluautorem knižní novinky Vlhošť – Hora v labyrintu skal (vydalo nakladatelství Dokořán).

Obálka knihy Vlhošť

Zatímco v první části knihy Jiří Adamovič a Kamil Podroužek provádějí čtenáře geologickým vývojem „kraje pod horou“, zvláštnostmi pískovcového reliéfu a historií okolního osídlení, druhou část, nazvanou po snyderovsku Obcházení hory, tvoří osobně laděné eseje Václava Cílka, propojené tématem Vlhoště i jeho spirituality, které však jde číst i jako samostatné texty. Dozvíme se nejen o historii objevování krajiny pod Vlhoštěm, ale také o umělcích, jejichž díla dokreslují její drsný ráz, z nichž nejvíc se tu odedávna dařilo výtvarníkům – například malířka Olga Karlíková, souputnice Jindřicha Chalupeckého, nedaleko Dubé experimentovala s kreslením ptačího zpěvu a tužkou zaznamenávala třeba i kuňkání žab. Známých sousedů má ale Václav Cílek pod horou víc – chalupaří tu třeba herečka Magdalena Reifová nebo politik a vystudovaný geograf Saša Vondra, mimochodem, jeho diplomová práce zpracovává právě geomorfologii Vlhoště.

Snad je Borek ostražitý, a až bude kolem Vlhoště lufťáků přespříliš, znovu zasáhne…

V jedné z příloh pečlivě vypravené knihy autoři shromáždili i pověsti z okolí Vlhoště, proslaveného báchorkami o rejdech vlkodlaků na jeho vršku. Půvabná je i legenda o lesním duchu Borkovi, který na vrcholu Vlhoště kdysi provedl kouzlo, po němž vůkol hory vyschly potoky a zkroutily se kmeny stromů. Kraj pískovcových skal a hlubokých lesů na severu Čech tak přestal být atraktivní pro davy nových osadníků a uchoval si svou osobitost. Snad je Borek ostražitý dodnes, a až bude kolem Vlhoště lufťáků přespříliš, znovu zasáhne…

autor: Milan Šefl
Spustit audio

Související

Více o tématu