Havelkův Hastrman si našel místo u Holanských rybníků pod Vlhoštěm. Můžete ho tam potkat i dnes

Navštěvujete rádi místa, kde se natáčely známé filmy? V Libereckém kraji jich najdete desítky. A nejde jen o známé pohádky, ale i o snímky uvedené v posledních letech. Na jedno takové vás vezme redaktor Michal Jemelka.

Holanský rybník

Romantická oblast pod horou Vlhošť na Českolipsku, krajina rybníků, mokřadů, zaniklých mlýnů a pískovcových skal. Právě tam vás pozveme. V téhle oblíbené rekreační oblasti mezi vesničkami Zahrádky, Holany nebo Stvolínky se odehrává děj filmu Hastrman režiséra Ondřeje Havelky z roku 2018 na motivy stejnojmenného románu spisovatele Miloše Urbana.

Středověké rybníky a hora Vlhošť

Stojíme na hrázi Dolanského rybníka, kudy na začátku Havelkova filmu projížděl hlavní hrdina, hastrman Baron de Caus v podání herce Karla Dobrého. „Ty největší Holandské rybníky byly založené v pozdním středověku nebo raném novověku – datace 1605, 1607. Máme tady ale taky kmen, datum skácení 1509 nebo 1510,“ upřesňuje archeolog českolipského muzea Petr Jenč.

Z nedalekých Stvolínek sem vede červená turistická trasa a prakticky odevšad jde vidět další dominanta této oblasti – hora Vlhošť. V literatuře je často zmiňovaná v souvislosti s Kelty, Petr Jenč ale keltský původ neobvyklého názvu Vlhošť vylučuje.

Liturgicky přesné scény

Kousek od Holanského rybníka se nachází ikonický kamenný mostek, pod kterým se hastrman ve filmu s Katynkou prochází. Hned vedle jsou zbytky starého mlýna, který se ve filmu také objevil. V této oblasti jich v minulosti bylo několik.

Čtěte také

Ve filmu si zahrál i kostel svaté Barbory, který leží asi kilometr a půl od obce Zahrádky. Právě na zdejším hřbitově oplakávala filmová Katynka svého Jakuba. U natáčení tehdy byl i administrátor zdejší farnosti Rudolf Repka. „Požádali mě, abych jim dělal liturgického poradce, protože měli scénu z kostela. Bylo to na Velký pátek, kdy se neslouží mše svatá. Ale rozhodlo se, že na Velký pátek to být musí, tak jsme s panem režisérem vybrali scénu z velkopátečních obřadů, která se jmenuje Uctívání kříže,“ popisuje.

Zpěváci schovaní v lavicích

Režisér, herec a zpěvák Ondřej Havelka natáčí svůj celovečerní debut Hastrman. Kostýmy pro něj vyráběla Jana Červenková

„Kdybychom měli dobové oblečení, mohli jsme se v rámci komparsu zúčastnit, ale to nás nenapadlo. Byli jsme poschovávaní v lavicích, abychom nebyli vidět,“ směje se pan Repka. „Zpívali jsme, a když to potom šlo v televizi, zjistil jsem, že sám sebe slyším, protože mám od Pána Boha silný hlas. Tak jsem byl ve filmu.“

A hastrman? Toho u Holanských rybníků také potkáte – sedí na mostě u jednoho z rybníků a je kamenný.

autoři: Michal Jemelka , , reČRoL
Spustit audio

Související