Pohanský rituál na kopci Vlhošť? Nedoporučujeme. Bludičky zkoumají kraj Holanských rybníků

16. červen 2021

V prvním dílu třetí série podcastu Bludičky se Jana Římanová a Kateřina Tomsová vypravily prozkoumat kraj ukrytý mezi známějším Kokořínskem, Ralskem a Českým středohořím. Pod kopci Vlhošť a Ronov se rozkládá soustava rybníků obklopených pískovcovými skalami a za krátkou procházku tu stihnete navštívit hned několik zřícenin hradů a překrásný kamenný most. Prošel tudy i Karel Hynek Mácha při své pouti v roce 1832.

Jestli vás stejně jako Bludičky nebo Máchu baví prolézat opuštěné hrady a podzemní prostory, nenechte si ujít ani tuhle oblast. Za krátkou procházku jich uvidíte hned několik. Výlet navíc bude výjimečně po rovině. Okolí Holanských rybníků má v sobě tajuplnou krásu. Propojení vody a pískovcových skal i okolních prudkých kopců dodává krajině dramatický ráz. Inspirovala i děj románu Miloše Urbana Hastrman. Při procházce tak budete moci identifikovat konkrétní místa, kde se román odehrává.

Proč spadli Máchovi přátelé do rokle? Které z hradů stojí za návštěvu a který můžete s klidem vynechat? Co si myslí Bludičky o výzdobě hradů? Jaká je jejich historie a kde se schovat na výletě před deštěm? Kde se dříve vynášela smrtka? Proč Bludičky nedoporučují opakovat pohanský rituál na vrcholu Vlhoště? Poslechněte si celou epizodu!

autoři: Jana Římanová , Kateřina Tomsová
Spustit audio