Jak mladičký král vítězil. Timothée Chalamet jako Jindřich V.

11. leden 2022

Jindřich V. patří mezi Shakespearovy nejznámější historické hry a několikrát se dočkal i filmových zpracování – známe jak Olivierovo, tak Branaghovo.

Jenže dramatikova básnivá mluva a vzletné proslovy, jistě působivé na jevišti, ale dosti toporné před kamerou, působily pokaždé problémy. Není divu, že je režisér David Michôd, jenž svůj počin nazval jednoduše Král, pokusil odstranit: ponechal Shakespearovo výchozí rozvržení (včetně postavy Falstaffa!), avšak obdařil je „normálním“ jazykem.

Takže s mladičkým panovníkem se setkáváme ve dvou časových rovinách: jednak při nástupu na anglický trůn, kdy musí jakoby dospět a zvážnět, přijmout odpovědnost za své činy, jednak během válečného tažení proti Francii, které vyvrcholí bitvou u Azincourtu (též Agincourtu) roku 1415.

Timothée Chalamet ve fimlu Jindřich V.

Král se vyznačuje uměřenou realizační rozmáchlostí, nechce ohromovat ani tak masovými výjevy jako působivým přiblížením středověkých reálií i mentality. Kameraman Adam Arkapaw si vypomáhá důmyslným obrazovým uchopením, které zdůrazňuje ustavičné příšeří, chlad i blátivost. Oceníme, že režisér nezaujatě přibližuje povahy jednotlivých postav, i když se neubrání občasnému karikování zejména záporných jedinců. Každopádně Timothée Chalamet (nyní jej můžeme vidět v Duně), jemuž byla svěřena titulní úloha, zaujme schopností představit svého hrdinu v nejrůznějších okamžicích, předvádí bohatý výrazový rejstřík v mluvě, chování i jednání, od shovívavé laskavosti až k bezcitným postojům, od spontánních nápadů k uvážlivému rozmýšlení.

Zbývá doplnit, že Joel Edgerton, jenž se podílel i na scénáři, si vychutnal postavu chvástavého Falstaffa, kterou obdařil málokdy vídanou životností. V Maďarsku natáčený snímek, obsazený mnoha tamními statisty, je dostupný na Netflixu.

autor: Jan Jaroš
Spustit audio

Související