Iva Janžurová 80! „Herectví mě těší čím dál víc, nevím, kam to povede“

2. květen 2021

Není třeba vyjmenovávat množství rolí, v nichž se objevila Iva Janžurová. Výjimečná herečka slaví 19. května životní jubileum.

Narodíte se do učitelské rodiny v Žirovnici. Vystudujete pedagogické gymnázium v Českých Budějovicích, docela vám jde matematika. Naznačujete, že se tomu předmětu budete věnovat i na škole vysoké. Děláte radost rodičům i profesorům. Pak se však vydáte do

Což takhle dát si špenát?

Prahy k přijímačkám. Nikoli ovšem za matematikou, ale na DAMU. V tu chvíli logicky zklamete všechny zmíněné, ale později uděláte velkou radost mnoha lidem. Tisícům lidí v hledištích divadel a kin i v křeslech před televizní obrazovkou. Ano, tak tomu bylo a je s Ivou Janžurovou.

Do prvního angažmá po absolutoriu divadelní fakulty vstoupila v sezoně 1963/1964 v libereckém Divadle F. X. Šaldy. Třiadvacet let hrála v pražském Divadle na Vinohradech a od roku 1988 je její domovskou scénou divadlo Národní. Hostuje také v Kalichu a provozuje „zájezdové divadlo“ se svými dcerami Sabinou a Theodorou.

Iva Janžurová je nezaměnitelnou a výjimečnou herečkou. Její herecký rejstřík je neobyčejně široký. Své umění prokázala v mnoha úkolech jevištních od velkých rolí dramatických, jako jsou ty z doby nedávné Sarah Bernhardtová (Sarah) či Alžběta II.

03535899.jpeg

(Audience u královny), až k drobným skečům a kabaretním výstupům (třeba s Felixem Holzmannem). Na filmovém plátně už dlouho oceňujeme její brilantní autentické herectví. Připomeňme jen Štěpu v Petrolejových lampách, dvojroli Kláry a Viktorie v Morgianě, ale třeba také Zuzanu ve Světácích.

Není třeba vyjmenovávat to množství rolí, v nichž se objevila. Nevede si žádnou statistiku a „archivní práce“ se jí protiví. Ale je dobré připomenout její velký umělecký cit, odpovědnost a profesionalitu. A potom také lásku ke svému povolání. „Herectví mě těší čím dál víc, nevím, kam to povede,“ pravila v jisté talk show. Doufejme, že to povede tam, kam má. K dalším rolím v lepších časech.

autor: Pavel Kácha
Spustit audio

Související

Více o tématu