Forman uměl říct ,,ne"

5. srpen 2018

Režisér, herec a muzikant Tim Robbins, který si z karlovarského festivalu odnesl Křišťálový glóbus za přínos světové kinematografii, hovoří o svém nejslavnějším filmu, o vztahu k Miloši Formanovi a angažovanosti.

Byl film Vykoupení z věznice Shawshank hodně významný pro vaši další kariéru?

Určitě. Měl silný scénář, výtečné herce, například Morgana Freemana. Ale na začátku jsme netušili, že film bude tak rezonovat, protože v kinech neměl okamžitý úspěch. Nikdy předem nevíte, jak to dopadne. Ukázalo se, že s léty jako by náš film zrál, skoro denně se o něm objeví něco pozitivního. Když mám špatnou náladu, takové příznivé ohlasy mi ji vždycky vylepší.

Je o vás známo, že jste měl blízko k Miloši Formanovi, dokonce jste připravovali společný projekt.

Forman natočil jeden z nejkrásnějších filmů, které jsem kdy viděl, Přelet nad kukaččím hnízdem. Zachytil v něm ducha doby, to, co se tehdy dělo v naší zemi. Vyjádřil naše frustrace. Mám rád i Lásky jedné plavovlásky, protože vypovídají o potřebě lásky i o tom, jací vlastně jsme.

Plánovali jste spolupráci, ale sešlo z toho...

Velice jsem se těšil na osobní setkání s Formanem, byl jsem z toho i trochu nervózní, což se mi u slavných lidí stává. Těšil jsem se i na společnou práci. Forman ale tehdy přijel z Los Angeles rozladěn z toho, jaký tam funguje systém, se studiem se nepohodl a rozhodl se plánovaný film nenatočit. To on dovedl - uměl říct rázné „ne" a zachovat si integritu, i když by to mohlo ohrozit jeho další kariéru. Tento jeho postoj byl pro mě velice inspirativní.

Často se vyjadřujete k věcem veřejným, k politice i společenským jevům. Vaše odvaha vám jistě přináší i problémy.

Pokud si myslím, že něco má být řečeno, a nevyjádřil bych se, neměl bych sám sebe rád. Demokracie přece znamená využít svobody slova, nejen když se nám to hodí, ale hlavně když je to potřeba.

autor: Agáta Pilátová
Spustit audio

Více o tématu