Výjimečný talent: pro hru i skládání

5. srpen 2018

Už to tak bude, že Miroslavu Sekerovi nikdo neodpáře roli malého Mozarta ve Formanově Amadeovi. Ale víte, proč ji dostal? Především kvůli svému výjimečnému talentu. Radioservis tento rok vydal CD Miroslav Sekera - Piano recital, na němž klavírista hraje.

Jako jeden z mála hrál v dětství na klavír i na housle a s těmito nástroji také absolvoval základní uměleckou školu. Pak housle odložil a věnoval se jen klavíru. Nyní Sekera svůj talent osvědčuje nejen v sólovém hraní, ale i v komorní souhře: je hudebním partnerem Josefa Špačka, Dagmar Peckové či Radka Baboráka, spolupracuje se symfonickým orchestrem FOK i s rozhlasovými symfoniky.

Miroslav Sekera: Piano Recital

Radioservis vydal CD Miroslav Sekera - Piano recital, na němž klavírista hraje Janáčkovu drásavou Sonátu pro klavír 1. X. 1905 Z ulice, Mozartových Devět variací D dur a 24 Preludií Fryderyka Chopina. Právě o jejich koncertní interpretaci Cyril Höschl, kterého Sekerovo provedení uchvátilo, napsal: „Byl to jeden z koncertů století. Miroslav Sekera je fenomenální pianista, a přitom až neadekvátně skromný. Názorně jsem shledal, co je ona muzikálnost, jež dělí výborné muzikanty od těch vrcholných."

Z jiného soudku je CD Jan Málek: Sinfonia su una cantilena, také z produkce Radioservisu. Představuje výrazného a osobitého skladatele české hudby 20. a 21. století. Žák Miloslava Kabeláče, jehož kompoziční třídu absolvoval v roce 1961, si od svého učitele odnesl dokonalou technickou výbavu, zájem o folklor, podrobné poznatky o hudbě jednotlivých historických epoch a především velký intelektuální a vzdělanostní základ. Kabeláč Málka rovněž uvedl do světa elektroakustické hudby, v plzeňském studiu, jehož vznik Kabeláč inspiroval, byl Jan Málek režisérem a dramaturgem.

Jan Málek - Sinfonia su una cantilena

Právě vydávané CD obsahuje skladby z období skladatelovy tvůrčí zralosti. Jeho zálibu v hudbě minulých staletí potvrzuje Divertimento pro smyčce Paví pero (1979), Symfonie č. 1 sinfonia su una cantilena (1981) rozvíjí lidovou notu. Symfonie č. 3 per B, dokončená v roce 2002 a premiérovaná v roce 2007, je zase lyričtější připomínkou v Málkově tvorbě. CD uzavírá koncertní árie Amore e 'l cor gentil (Láska a ušlechtilost, 2004), zkomponovaná pro Romana Janála, který ji zpívá i na tomto CD.

autor: Alena Sojková
Spustit audio

Více o tématu