Fascinace malým velkým Okimou. Cestovatel Miloslav Stingl a jeho životopisec

29. listopad 2021

Roku 2016 vydal Adam Chroust biografii jednoho z našich nejpilnějších cestovatelů a spisovatelů Miloslava Stingla. Knížka byla ověnčena cenou Magnesia Litera a stal se z ní český bestseller. Letos v září měl premiéru celovečerní dokument Stingl – malý velký Okima režiséra Steva Lichtaga, který byl knihou Adama Chrousta inspirován.

Jak jste zapadl do party věhlasného filmového dokumentaristy?

Se Stevem jsme si během několika setkání rychle porozuměli a od momentu, kdy se rozhodl film natočit, jsme spolu konzultovali nejenom námět a filozofii celého filmu, ale samozřejmě i scénář. Byly to stovky hodin rozhovorů, jak příběh, který by vydal na desetidílný seriál, filmově uchopit. Bez Stevových zkušeností a vypravěčského talentu by takový film snad ani nešlo srozumitelně vyprávět.

Odkud pramení vaše fascinace „malým velkým Okimou“?

V době mých studií doktor Stingl souhlasil, že mi dá několik rozhovorů, a z bezmála čtyřiceti hodin jeho poutavého vyprávění jsem sestavil první osu jeho života. Zlomovým okamžikem bylo, když jsem u něj doma náhodou objevil dvě stě osmdesát nikdy nevybalených kufrů, které si celý život vozil z cest, a další bedny plné archivních dokumentů. Za další dva roky se mi podařilo dokončit jeho první ucelený životopis. Dodnes jsem plně nepochopil, proč si spisovatel, jemuž vyšlo třiačtyřicet knih v nákladu sedmnáct milionů výtisků a patří mezi nejúspěšnější české spisovatele všech dob, vybral jako životopisce někoho, kdo do té chvíle nic nenapsal.

Publicista a autor biografie cestovatele Miloslava Stingla Adam Chroust

Podařilo se filmem říci o Okimovi o něco víc než knihou?

Miloslav Stingl nebyl jen etnograf, cestovatel a spisovatel. Byl též člověkem s nesmírně barvitým osobním životem a mimořádnou moudrostí. Jeho příběh je plný absurdních situací, vtipných životních epizod a zvratů. Celovečerní film poodkrývá spoustu jeho tajemství, odhalí složité vztahy v osobním životě a rodině, která trpěla jeho vědeckými a objevitelskými cestami. Poznáte i tři osudové a zcela odlišné ženy, které Stingla doprovázely celý život a silně ho ovlivnily.

Jak jste hledali archivní filmový materiál?

Obtížně, ale měli jsme i štěstí. Například když jsem navštívil představení v Národním divadle a během pauzy se snažil nenápadně propašovat do jedné z lóží dvě skleničky bílého vína. Všimla si mě však pozorná uvaděčka a já rychle přemýšlel, jak bych ji obměkčil, aby mě s vínem pustila dál. Pochválil jsem jí krásný saténový šátek, co měla na krku, a dal se s ní přátelsky do řeči. Když se zmínila, že jí šátek dovezl manžel z cest po Asii, kam jezdil už v padesátých letech, prohodil jsem, že znám také jednoho cestovatele, který už v padesátých letech procestoval část Asie. Ona se zarazila a nevěřícně prohlásila: „Není to náhodou Stingl? Právě s ním můj manžel v roce 1959 odjel na expedici do Číny! Ještě mám někde na chalupě staré pásky, které během cest natáčeli!“ Jen jsem nevěřícně zíral. Takhle se nám dostaly do rukou nejstarší záběry na starých 8mm filmech, na kterých je Miloslav Stingl zachycený a ve filmu je uvidíte vůbec poprvé.

Publicista a autor biografie cestovatele Miloslava Stingla Adam Chroust

Máte kariéru před sebou, možná filmovou, možná literární?

Mám rád nové výzvy. Pokud jde o literární oblast, mohu prozradit, že pracuji na životopise slavného českého mořeplavce Richarda Konkolského. Svoji plachetnici Niké začal stavět ve sklepě paneláku a krom řady mezinárodních závodů s ní absolvoval sólo plavbu kolem světa. Má za sebou řadu neobyčejných sportovních a cestovatelských úspěchů. Bezesporu patří mezi osobnosti, jež svým postojem k životu dokázaly, že všechno je možné. A to je vlastně věc, která mě baví nejvíce. Přinášet lidem příběhy osobností, které si dokázaly splnit své sny bez ohledu na překážky.

Spustit audio

Související