Legendární český cestovatel Miloslav Stingl: Na cestách spím pod širákem!

19. březen 2015

Cestovatelské legendě Miloslavu Stinglovi bude na konci roku 2015 úctyhodných 85 let. Tento známý etnograf a taky autor velice oblíbených knížek, který pochází z Bíliny, navštívil během uplynulých desetiletí více než 150 zemí. I když už chodí s hůlčičkou, chtěl by letos opět vycestovat, a to hodně daleko.

„Chtěl bych jet znovu na Novou Guineu, protože tam žije 839 kmenů. U některých jsem byl jako první běloch nebo jako první cizinec, tak tam bych se rád vrátil a některý z těch kmenů si nějak intenzivně prostudoval,“ plánuje Miloslav Stingl.

Na cestovatelském veletrhu v Praze vyprávěl o svých nesčetných dobrodružstvích na cestách - například za domorodci na ostrovech v Polynésii nebo Indonésii, za australskými Aboriginy a taky za indiánskými kmeny jako jsou Mayové nebo kmen Kikapů, kteří ho jmenovali čestným náčelníkem.

Za Papuánci na Novou Guineu v Melanésii se Miloslav Stingl chystá už poněkolikáté a bude to cesta fyzicky hodně náročná.

Spaní pod širákem? Ano!

„Někam doletíte letadlem, pak helikoptérou, pak jedete na koni a pak už musíte pěšky. Spím pod širákem a věřím osudu, že to se mnou dobře dopadne.“

Miloslav Stingl

Ještě než se cestovatel vydá vzdálené ostrovy Melanésie, chce dokončit výběr fotografií pro svou životopisnou knihu, která má vyjít letos na podzim.

Vybrat 100 snímků z 15 000, které má ve svém archívu, bude podle něj ale hodně těžké a zdlouhavé. Bude totiž přitom hodně vzpomínat.

„Při každé té fotografii si vybavím, tak třeba že to bylo v Mikronésii a při té příležitosti jsem potkal toho a toho misionáře, bydlel jsem u těch a těch domorodců a učil jsem se jazyk Kumu…“

Miloslav Stingl se domluví 17 jazyky a jazyk papuánského kmene Kumu je asi nejexotičtější. Své zážitky z cest už shrnul ve více než čtyřicítce knih, kterých vyšlo téměř 17 miliónů v mnoha překladech.

Kufry Miloslava Stingla aneb projekt Tutanchamon

Jeho asistent Štěpán Rusňák má teď zajímavou práci. Vybaluje po desetiletích Stinglovy kufry.

„Pracovně tento projekt nazýváme Tutanchamon, protože se nám podařilo od pana doktora převzít asi 280 kufrů, které shromažďoval po dobu 40 let. Tím unikátem je, že je nikdy žádný z těch kufrů nevybalil – pouze je vždy uložil a na další cestu koupil nový,“ popisuje Rusňák.

Stejně jako existuje slavné Náprstkovo muzeum, mohl by mít Miloslav Stingl, rodák z Bíliny, taky svou stálou expozici. A nejzajímavější kousky z jeho kufrů by tam mohly být k vidění.

„Doktor Stingl není expedičním typem cestovatele, ale cestujícím gentlemanem, a ten obsah kufrů tomu odpovídá – ve většině těch kufrů můžeme najít dokumentaci z proběhlé cesty, nachází se tam pas, fotoaparát, nepoužité filmy, zbytky mincí, které nevyužil – to zahrnuje i řadu měn, které v dnešní době neexistují. Jsou tam také mapy a průvodce, ze kterých je patrná důkladná příprava na danou cestu,“ vypočítává Rusňák.

Už teď je ale jasné, že jeden z kufrů poputuje do Muzea kuriozit v Pelhřimově.

Spustit audio