Serotonin. Evropa je podle Houellebecqa v krizi a dobré východisko neexistuje

4. červenec 2019
Liberatura

Každý další román Michela Houellebecqa vyvolává obrovský zájem a většinou i pozdvižení. V případě nejnovější knihy Serotonin francouzský spisovatel opět potvrdil svou jedinečnou schopnost zachytit aktuální společenské dění a do jisté míry předpovědět, co přijde – v tomto případě šlo o hnutí žlutých vest ve Francii. Celková atmosféra knihy je ale mnohem temnější a smutnější, než bylo dosud u Houellebecqa zvykem.

Podle Jana Bělíčka, literárního kritika Alarmu, nepřekvapí Serotonin čtenáře v tom, že je typicky houellebecqovsky nihilistický, cynický, plný temného humoru a minimálně ze začátku také šovinismu. „Zároveň je to ale podle mě kniha překvapivě klidná, hodně melancholická, depresivní, temná a do nějakých vyloženě kontroverzních témat se nepouští.“ Depresivní stavy šestačtyřicetiletého vypravěče Florenta-Clauda se dají číst jako metafora stavu, v jakém se nachází současná Evropa, liberální demokracie a celkově společnost. „Vypravěč a s ním i čtenář se celou dobu brodí v temných stavech a pocitech bezvýchodnosti.“

Houellebecq v knize Podvolení zkoumá islám, ale bojí se jít do hloubky

03505950.jpeg

Michel Houellebecq se v Podvolení snaží vypořádat s tématem islámu, kolem kterého ve svých knihách zatím jen kroužil a nikdy mu nevěnoval plnou pozornost. Podvolení – v originále Soumission – může odkazovat k původnímu významu arabského al-Islám, což znamená dobrovolné podvolení se vůli boží, ale stejně tak ke stejnojmennému kontroverznímu krátkému filmu Thea van Gogha, který byl krátce po jeho uvedení zavražděn islámským radikálem.

Úpadek Evropy, respektive francouzského venkova, je v románu silně tematizovaný a popisy ozbrojeného povstání zemědělců, které podle mnohých předpověděly hnutí žlutých vest, jsou asi nejzajímavější částí knihy. „Francouzská kritika v tom viděla fascinující předpověď hnutí žlutých vest. Houellebecq totiž rukopis odevzdal ještě předtím, než tyhle protesty začaly. Myslím si, že tohle je důležitá součást toho, proč je Michel Houellebecq tak extrémně populární, a přestože je to konzervativní autor a ve svých knihách se pouští na hodně tenký led, je přínosné ho číst právě proto, že dokáže nasávat společenské dění kolem sebe a vytvářet z něj zajímavé závěry, o současné Evropě toho říká docela dost,“ říká Jan Bělíček.

Proč se Michel Houellebecq už nikdy nezbaví nálepky kontroverzního autora? Jaké jsou vlastně jeho politické názory? A v čem jsou jeho knížky jedinečné?

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.